<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny SocGen-plan blir dårlig mottatt

Banken fikk et kursfall på 12 prosent, etter at den ferske toppsjefen presenterte en «listig» plan for å øke lønnsomheten.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 16.24
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 13.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
IMPONERER IKKE: Societe General var mandag blant Euro Stoxx 600-aksjene som gjorde det verst. Foto: Bloomberg

I vår del av verden presterte SocGen særlig svakt i mandagens børshandel, med et kursfall på nesten 12 prosent. Frankrikes tredje største børsnoterte bank la frem en ny strategisk plan. Toppsjef Slawomir Krupa, som tok over roret i mai, har som mål å øke avkastningen på fysisk egenkapital fra 5,6 prosent i andre kvartal til 9-10 prosent i 2026. Blant annet skal utgiftene kuttes, virksomhetsporteføljen forenkles og kapitalbasen styrkes. Et annet mål er å redusere eksponeringen mot oppstrøms olje- og gasskunder med 80 prosent fra 2019 til 2030. Ledelsens forventede topplinjevekst er imidlertid blodfattige 0-2 prosent i 2026. Kurpa fortalte dessuten at det kan bli snakk om nedskrivninger på 340 millioner euro knyttet til virksomheter som ligger utenfor SocGens kjerneområde.

Lonza-kursen falt enda mer, rundt 14 prosent. Den sveitsiske legemiddelprodusenten meldte at toppsjefen den 30. september skal tre av og erstattes med en midlertidig leder, inntil en mer permanent adm. direktør blir hyret inn. Investorene mener grepet lukter av at dagens toppsjef gjør en dårlig jobb, og at inntjeningen kan komme til å skuffe.

I USA falt Arm Holdings med mer enn 5 prosent. Brikkeprodusenten gikk på børs i forrige uke, og de som deltok i transaksjonen fikk kjøpe aksjer for 51 dollar stykket. Den første handelen på børsen ble gjort på 56,10 dollar, og deretter steg nivået til en foreløpig topp på 69 dollar. Mandag ettermiddag ble Arm-aksjene imidlertid omsatt for bare 57,60 dollar, etter to handelsdager med fall.

For øvrig fortsetter Brentprisen å klatre mot 100 dollar fatet, og mandag var den helt oppe i 94,90 dollar fatet. Siden nyttår har den viktige råvaren, som i høy grad påvirker konsumprisene, blitt mer enn 15 prosent dyrere. Utviklingen bidro til at Euro Stoxx 600 ved firetiden var 1,1 prosent lavere, mens S&P 500 og Dow Jones var tilnærmet uendrede.