<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs i grønt: Aksje stiger etter nytt Spetalen-jafs

Oslo Børs er over i grønt territorium. Vistin Pharma stiger nesten 7 prosent etter nytt jafs fra Spetalen.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 12.30
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 15.31
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 537 ord
LASTER OPP: Øystein Stray Spetalen laster opp i Vistin Pharma via investeringselskapet Saga Pure. Foto: Thomas Bjørnflaten

Saken oppdateres gjennom børsdagen.

 

Oslo Børs startet dagen i rødt, men klokken 15.07 står hovedindeksen i 1.303,30, opp 0,25 prosent.

Saga Pure har kjøpt 100.000 aksjer i Vistin Pharma til kurs 23,5 kroner, ifølge en melding som kom mandag etter børsslutt.

Saga Pure er nærstående til styremedlem Øystein Stray Spetalen, og eier etter transaksjonen 100.000 aksjer i Vistin Pharma, tilsvarende en eierandel på 0,23 prosent. Aksjen stiger 6,6 prosent til 24,30 kroner.

Gjennom Ferncliff Listed DAI, et annet selskap kontrollert av Spetalen, eier investoren 1.234.280 aksjer i Vistin Pharma, tilsvarende en eierandel på 2,78 prosent. Privat eier han 323.600 aksjer. Til sammen eier han da 3,74 prosent av Vistin Pharma direkte og indirekte via andre selskaper og privat.

Faller etter brudd på innsideregel

         

Oslo Børs mener SoftOx delte viktig informasjon fem dager for sent, og bøtelegger helseselskapet 300.000 kroner for brudd på innsidereglene. Aksjen falt først over 18 prosent prosent, men er nå ned kun 3,9 prosent.

– Det virker som at Oslo Børs ikke har hensyntatt fakta i saken, svarer styreleder Geir Almaas.

REC Silicon stiger 4,5 prosent til 16,48 kroner. Datterselskapet REC Silicon Inc har inngått en låneavtale på 40 millioner dollar med Nonghyup Bank, i forbindelse med restarten av Moses Lake-anlegget.

– Nå som finansieringsplanen er bak oss vil selskapet fortsette å vie sin fulle oppmerksomhet til å fullføre omstarten av Moses Lake. Alle omstartsaktiviteter utvikler seg godt og er i rute og innenfor budsjett, sier konsernsjef Kurt Levens.

Bergen Carbon Solutions har fått forlenget intensjonsavtalen med det koreanske kjemikalieselskapet TKG Huchems frem til september 2024. Avtalen skal ha de samme vilkårene som den opprinnelige avtatalen fra mars 2023.

Partene vil som en del av diskusjonene utforske muligheten for å sette opp en CNT-fabrikk med en kapasitet på 10.000 tonn pr. år i Sør-Korea. Aksjen faller 2,0 prosent.

Bakrus etter seismikkfest

     

Mandag var det seismikkfest etter nyheten om at TGS og PGS vil slå seg sammen. Mandag morgen ble det klart at de sammen samler kreftene for å lage verdens største seismikkselskap. Først sendte investorene TGS og PGS hver sin vei på børsen, men etter noen timers vill handel og betryggende ord fra ledelsen, skjøt begge aksjene i været.

Tirsdag er det en liten bakrus etter gårsdagens børsfest. TGS og PGS faller henholdsvis 3,6 og 1,5 prosent tirsdag.

Oljerekord

        

Oljeprisen klatrer stadig til nye topper. Tirsdag koster et fat av nordsjøoljen Brent 95,34 dollar fatet, opp 0,9 prosent siden midnatt. Det er opp fra 94,47 dollar da Oslo Børs stengte i går.

Den amerikanske lettoljen, WTI, stiger 1,7 prosent til 93,00 dollar fatet.

Oljeprisen holder seg dermed på sitt høyeste siden november i fjor.

Johan Castberg-feltet, der Equinor er hovedeier og Vår Energi og Petoro medeiere, får en sprekk på hele 13 milliarder kroner. Planen om produksjonsstart i fjerde kvartal 2024 står imidlertid fortsatt fast, og det kan ikke understrekes nok at prosjektet fremdeles er lønnsomt.

– Med en balansepris på rundt 35 dollar vil Johan Castberg-feltet gi store inntekter og ringvirkninger til fellesskapet fra Barentshavet i 30 år, sier Geir Tungesvik i Equinor, som stiger 0,9 prosent på børs.

Det er også dårlig nytt for Vår Energi, som dermed nedjusterte guidingen tirsdag. Kostnadsestimatet for Balder X har også økt med rundt 3,6 milliarder kroner. Vår Energi starter dagen ned 4 prosent, men er siden ned 1,5 prosent til 32,82 kroner aksjen.