<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frontline-rally, men børsen falt

Et oppsving i oljeprisen lettet stemningen, men ikke nok til å hindre nedtur på Oslo Børs torsdag. Tankaksjer viste styrke. 

Publisert 21. sep. 2023 kl. 16.30
Oppdatert 21. sep. 2023 klokken 19.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 699 ord
FALT TORSDAG: Oslo Børs. Foto: Iván Kverme

           

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.296,00 torsdag, etter en nedgang på 0,8 prosent.

Indeksen åpnet rett ned og fikk seg ytterligere en liten knekk etter at Norges Bank hevet både renten og rentebanen. Utover ettermiddagen lettet stemningen noe i takt med et oppsving i oljeprisene.

Toneangivende Europa-børser er også godt inne i negativt terreng. Investorsentiment er svekket etter at Federal Reserve som ventet holdt renten uendret på onsdagens møte, men medlemmene i rentekomitéen (FOMC) høynet samtidig renteanslaget for 2024 og 2025.

Tyske DAX faller 1,2 prosent og franske CAC 40 1,4 prosent, mens britiske FTSE 100 faller bare marginalt etter at Bank of England overrasket med å droppe renteøkningen på dagens møte. Tidligere denne uken var økningen derfor nesten garantert, men gårsdagens inflasjonstall skapte spenning.

Wall Street har åpnet markant ned torsdag, med renten for «10-åringen» oppe i sitt høyeste på 16 år.

Russland løftet oljen

Oljeprisene snudde altså opp utover ettermiddagen, etter at Russland med umiddelbar effekt har innført midlertidig eksportstans for bensin og diesel til alle land med unntak av fire tidligere sovjetstater. Tiltaket blir ifølge russiske myndigheter gjort for å stabilisere det hjemlige drivstoffmarkedet.

– Dette betyr at kjøpere av russisk drivstoff må kjøpe et annet sted, noe som gjør at raffinerier må ta mer av en avtakende råoljeproduksjon for å møte denne etterspørselen, sier Tamas Varga hos oljemegleren PVM til Reuters.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 94,43 dollar pr. fat. Dette er opp 0,9 prosent (90 cent) i dagens handel, og opp fra 94,17 dollar pr. fat fra stengetid i går.

WTI-oljen stiger 1,4 prosent til 90,90 dollar pr. fat.

På Oslo Børs falt Equinor 1,6 prosent, Aker BP 1,7 prosent og Vår Energi 1,1 prosent.

Equinor meldte tidligere denne uken om en ny milliardsprekk, men hevder Johan Castberg er like lønnsomt som før. 

– Jeg kjøper det ikke, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

Fusjonskamerater i rødt

TGS/PGS-fusjonen utløste kjemperally mandag, men siden har kursutviklingen vært mer dempet. Torsdag endte TGS ned 3,5 prosent og PGS 4,5 prosent.

DNB Markets reagerte på fusjonsmeldingen med å nedgradere TGS fra kjøp til hold og kutte kursmålet fra 170 til 155 kroner. Samtidig ble PGS oppgradert fra selg til hold, og kursmålet økt fra 6,50 til 10,50 kroner.

– TGS-aksjonærene skulle ha fått en større del av kaken, sa analytiker Steffen Evjen til Finansavisen.

Fallet var bredt blant børsens mest omsatte aksjer, og blant andre tapere finner vi Norsk Hydro på minus 3 prosent og Nel på minus 4,4 prosent. Lerøy Seafood falt 2,8 prosent etter at Carnegie har oppgradert aksjen til kjøp – men kuttet kursmålet – etter analytikerbytte.

Rentehopp, Paretos «dealmaker» og oljesatisng i Afrika
21.09.2023 Antallet milliardærer faller viser Kapital 400-listen, samtidig som Norges Bank jekker opp renten - igjen. Mer om det og Paretos energikonferanse får du høre her. Vi snakker med lederen for investment banking i meglerhuset, Tormod Høiby, som deler sitt synspunkt på hva slags transaksjoner som nå skjer, hva som vil skje i eiendom og energi. Vi snakker også med sjefen i oljemyggen Panoro Energy, John Hamilton. Boring i Gabon og Guinea skal gi mer mynt i kassen, lover han.

Tank et lyspunkt

Blant relativt få lyspunkter var tank. Frontline yppet seg med 3,7 prosent oppgang. Okeanis Eco Tankers steg 2,6 prosent.

«Dette er på vei til å bli en stor uke for VL-skip. En lovende økning i aktivitet ledet til markant rateoppgang i går», skriver Arctic Securities ifølge TDN Direkt i en oppdatering.

Frontline har tjent rått med penger det seneste året, men i et intervju med Finansavisen erkjenner toppsjef Lars Henrik Barstad at rederiet nå fyrer på kun én sylinder

Denne sylinderen er produkttank, noe Hafnia også nyter godt av. Aksjen steg 2 prosent, og konsernsjef Mikkel Skov hevder overfor TDN Direkt at inntjeningsvisibiliteten er god frem til 2026.

Adevinta steg over 4 prosent onsdag, og fulgte opp med nye 2,6 prosent torsdag. Tall fra European Automobile Manufacturers' Association (Acea) viste onsdag at antall nyregistrerte personbiler i EU steg hele 21 prosent i august på årsbasis. 

Arctic Securities påpekte ifølge TDN Direkt i en oppdatering onsdag at Tyskland er det viktigste bilmarkedet for Adevinta.

Argeo-korreksjon

Høyt på taperlisten finner vi Observe Medical på minus 7,5 prosent og Ensurge Micropower som falt over 6 prosent.

Litt lenger ned finner vi Photocure, som steg over 44 prosent i går etter kunngjøringen av at fase III-studien av medisinen Cevira for behandling av livmorhalskreft er over. I dag korrigerte aksjen ned nesten 3 prosent.

Argeo spratt opp over 20 prosent onsdag på forhandlinger om flere kontrakter, men korrigerte ned 4 prosent torsdag.

Øverst på vinnerlisten finner vi ArcticZymes Technologies, med en oppgang på over 11 prosent.

Vi tar også med at Ultimovacs, med Bjørn Rune Gjelsten og Stein Erik Hagen som de to største eierne, steg 6,6 prosent.