<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forbyr dieseleksport

Russland, som er blant verdens største dieseleksportører, har besluttet å strupe eksporten av diesel. Det kan få store konsekvenser i Europa.

Publisert 21. sep. 2023 kl. 20.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 182 ord
ENERGI SOM VÅPEN: Russlands president Vladimir Putin forbyr eksport av diesel fra Russland Foto: AP

Eksportstansen skjer samtidig som nasjonen allerede har redusert oljeproduksjonen sin i tråd med kuttene fra OPEC+.

Eksperter frykter Russland igjen vil bruke energi som våpen i sin pågående konflikt mot Vesten, i kjølvannet av sanksjoner innført grunnet Ukraina-invasjonen. Kremlin på sin side hevder den midlertidige eksportstansen er for å redusere landets høye energipriser, uten at de kommenterer et eksakt tidsramme som stansen vil vare.

– Russland vil påføre Europa og USA mer smerte. De er ikke redde med å benytte sin sterke posisjon i energimarkedet som våpen, sier Henning Gløystein i Eurasia Group til Financial Times.

– Nå gjentar de oppskriften fra da de strupet gasseksporten i fjor vinter. Kremlin sa da at kuttene var midlertidige, men det stemte ikke, fortsetter han.

Dieselprisene i Europa økte nesten fem prosent til over $1.000 per tonn. Oljeprisen er opp 0,2 prosent til $93,70. For mange land er økte dieselpriser alvorlig, blant annet som følge av dets utstrakte bruk i oppvarming av hus. 

– Nå som vinter er i full anmarsj, kan eksportstansen enkelt sende oljen over 100 dollar fatet, med alle de negative konsekvensene det påfører økonomien, sier Gløystein.