<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

New York-børsen åpner i pluss

Fredagen peker pilen opp på Wall Street, samtidig som fryktindeksen faller fire prosent. 

Publisert 22. sep. 2023 kl. 15.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
FREDAG: Fryktindeksen faller fire prosent etter torsdagens børsfall. Foto: Bloomberg

Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått opp 0,5 prosent, S&P 500 stiger 0,2 prosent mens Dow Jones er uforandret. Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,48 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, faller 4,1 prosent til 16,82.

McDonald’s øker royaltyavgiftene for sine franchisetakere for første gang på nesten 30 år. Franchisetakere som satser på nye restauranter må betale 5 prosent i avgifter fra 1. januar, opp fra 4 prosent. Aksjen stiger 0,2 prosent i åpningsminuttene.

«Investorene lot seg ikke begeistre av Feds rentebeskjed onsdag og svarte med å sende børsindeksene ned over hele verden torsdag, inkludert de amerikanske. Den første høstmåneden er snart over (kun en uke gjenstår), og tradisjonen tro har optimismen uteblitt», skriver Roger Berntsen i en oppdatering fra Nordnet.

Torsdag falt alle tre indeksene for tredje dag på rad, etter at den tiårige statsrenten steg til 4,49 prosent, det høyeste nivået på 16 år. Nasdaq falt 1,8 prosent, S&P 500 gikk ned 1,6 prosent mens Dow Jones falt 1,1 prosent.

«Alt handler om Fed denne uken, og det er naturlig å forvente bevegelser i markedet etter rentemøtet på onsdag», sa Nordnet-analytiker Roger Berntsen til Finansavisen tidligere denne uken.