<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever en strukturell reform i Kina

En rådgiver i den kinesiske sentralbanken ønsker en strukturell reform for å stabilisere landets økonomi.

Publisert 24. sep. 2023 kl. 16.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord
REFORM: En rådgiver i den pengepolitiske komiteen krever endringer. FOTO: NTB Scanpix.

Liu Shijin, medlem av Kinas sentralbanks (PBOC) pengepolitiske komité, sa at Kina må gjennom en strukturell reform på den årlige Bund Summit-konferansen som foregikk denne helgen i Shanghai. 

– Hvis vi fortsetter å fokusere på makroøkonomiske tiltak for å stabilisere veksten, vil vi få bivirkninger, og enda viktigere vil muligheten for strukturelle reformer gå tapt igjen, sa Liu Shijin på konferansen, og fortsatte:

– Det er ikke bare makroøkonomiske tiltak som har kortsiktige effekter. Strukturelle reformer med ekspansive effekter kan også ha umiddelbare virkninger.

Liu foreslo en runde med strukturelle reformer som kunne hjelpe økonomien umiddelbart, samtidig som det skaper et langsiktig momentum for vekst.

Dette inkluderer etterspørselsorienterte reformer med fokus på å gi migrantarbeidere tilgang til offentlige tjenester som beboere i urbane strøk nyter godt av. Reformer på tilbudssiden omfattet blant annet å fremme gründervirksomhet i nye bransjer.

Knivsegg

Analytikere mener at Kina balanserer på en knivsegg mellom stimulans og reformer.

Sjefsøkonom Rob Subbaraman i investeringsbanken Nomura sa at kortsiktig stimulans ville øke veksten, men at det ville koste i form av strukturelle forvrengninger.

Samtidig vil strukturelle reformer medføre kortsiktig smerte og det vil ta lengre tid å øke aktiviteten, men imidlertid produsere bærekraftig vekst over tid.

– Kina trenger begge deler i dagens situasjon, fordi landet historisk sett har lent seg mer på å bruke politisk stimulans enn på de mer utfordrende strukturelle reformene, sa Subbaraman.