<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kom dere ut

Citigroup-sjef Jane Fraser har varslet tøffe kutt, uten å komme med konkrete tall. Nå skjerper hun retorikken.

Publisert 25. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 366 ord
TØFFERE TONE: Fra Citigroup-sjef Jane Fraser. Foto: NTB

Citigroup-sjef Jane Fraser varslet nylig storbankens største restrukturering på 15 år, og på et allmøte i forrige uke skjerpet hun retorikken, skriver Financial Times.

– Kom dere ombord. Vi har utrolig høye ambisjoner for denne banken, og toget kommer til å gå fort. Så engasjer dere, hjelp oss å vinne med kunder og å gjennomføre endringene – eller kom dere ut, sa Fraser ifølge kilder som ifølge avisen hørte uttalelsene.

Tall savnes

To år etter at hun inntok sjefsstolen har Fraser ennå ikke levert på løftene sine om å gjøre banken mer lønnsom og mindre risikosøkende. Målet med restruktureringen er å røske opp i en topptung struktur, samtidig som å vri fokus fra geografisk utbredelse til lønnsomhet i de enkelte virksomhetene i banken. 

Mange jobber skal kuttes, men Fraser og hennes toppledelse har ennå ikke tallfestet disse kuttene eller kommet med noen mål for kostnadsreduksjoner. Dette har utløst intern frustrasjon, fortsetter Financial Times og viser til kilder som skal være briefet om saken.

Frustrasjon

Flere direktører i den ikke-amerikanske delen av storbanken har sluttet siden Fraser først gikk ut med restruktureringsvarselet 21. august, deriblant Europa-sjef Kristine Braden. Citi har heller ikke ansatt en permanent øverste sjef for investeringsbankvirksomheten, ifølge avisen regnet som en nøkkelrolle i den nye strukturen. Men en rekrutteringsprosess skal være iverksatt gjennom headhunteren Egon Zehnder.

Citis 16.000 britiske ansatte skal ifølge et internt notat ha blitt fortalt at en gjennomgang som vil føre til «kutt av jobber» vil bli igangsatt allerede denne uken.

– Dette tærer på alle internt. Alle lurer på hvordan det påvirker deres virksomhet. Hun har en plan, men vil bare ikke la alle se den på en stund, sier en bankansatt i Citi.

Entusiasme

Samtidig skal det ifølge Financial Times også være entusiasme for Frasers planer, og håpet er at den nye strukturen skal få fart på aksjekursen som har falt over 30 prosent på hennes post.

– Hvis det var Jamie Dimon som sa dette, ville jeg ha forstått at folk ble irritert. Men når du er der vi er, må du gjøre det bedre, sier en høytstående bankansatt og viser til JP Morgan-sjefen. 

– Det er mye logikk i det Fraser gjør, fordi kostnader har vært for høye, legger vedkommende til.