<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er tidevannet som renner ut

Toppsjefen i JPMorgan kommer med tydelig advarsel til investorer – i ekte Warren Buffett-ånd.

Publisert 09:54 26. sep. 2023
Oppdatert 10:37 26. sep. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 562 ord
USIKKER: Jamie Dimon, styreleder og konsernsjef i JPMorgan Chase.  Foto: Bloomberg

– Verden er ikke forberedt på et worst-case scenario der Federal Reserve sin referanserente når 7 prosent, sier Jamie Dimon, konsernsjef i JPMorgan Chase, i et intervju med Times of India.

– Warren Buffett sier du finner ut hvem som svømmer naken når tidevannet renner ut. Dette er tidevannet som renner ut.

Dimon tror at rentene kanskje må stige ytterligere for å bekjempe inflasjonen og sier at forskjellen mellom 5 prosent og 7 prosent ville være mer smertefull for økonomien enn det var å gå fra 3 prosent til 5 prosent.

Resesjonen kommer

Hans oppfatning står i kontrast til konsensus om at Fed nærmer seg slutten av innstramningen etter 5,25 prosentpoeng i økninger som løftet referanserenten til 5,5 prosent. Det er det høyeste nivået på 22 år. Amerikanske beslutningstakere har signalisert at rentene må forbli høyere i lengre tid for å kontrollere inflasjonen. Det til tross for at aksjemarkedene priser inn kutt allerede fra neste år.

Den amerikanske dollaren fortsatte oppturen tirsdag, og fulgte 10-årige statsobligasjonsrenter.

Dersom styringsrenten stiger til 7 prosent vil det få alvorlige konsekvenser for amerikanske bedrifter og forbrukere. Amerikanske økonomer sier sannsynligheten for en amerikansk resesjon i løpet av de neste 12 månedene er på 60 prosent. Det er mer optimistisk enn Bloomberg Economics' spådom om en nedgang allerede inneværende år. 

– Ikke forberedt

En rente på 7 prosent ville dempe nylig optimisme blant Fed om deres evne til å tilrettelegge for en myk landing i økonomien, med en arbeidsledighetsrate som fremdeles er svært lav på 3,8 prosent og tegn på prisnedgang.

– Å gå fra null til 2 prosent var nesten ingen økning. Å gå fra null til 5 prosent overrasket noen, men ingen ville ha betraktet 5 prosent som utenfor mulighetenes rekkevidde. Jeg er ikke sikker på om verden er forberedt på 7 prosent, sier Dimon.

Fed lot målområdet for sin referanserente stå uendret i en bredt forventet handling tidligere denne måneden, selv om ferske kvartalsvise prognoser viste at 12 av 19 tjenestemenn foretrakk en økning til i år. Én beslutningstaker så for seg at rentene ville toppe over 6 prosent.

Fed Chairman Jerome Powell har sagt at fremtidige rentebeslutninger vil være basert på innkommende data.

– Verden er definitivt ikke forberedt på en Federal Reserve-rentesats på 7 prosent, sier Charlie Jamieson, investeringsdirketør hos Jamieson Coote Bonds, til Bloomberg tirsdag. 

– På det nivået ville vi forvente en deflasjonslignende avvikling av eiendeler, det ville sprekke mange eiendomsbobler, det ville rett og slett ikke være bærekraftig.

Fed-dommen

Fed opprettholdt sin styringsrente på 5,25-5,50 prosent, og fortsetter å varsle at det trolig kommer en heving senere i høst. I sine prognoser for renten, inflasjonen og veksten, gjorde Federal Open Market Committee store endringer.

Renteprognosen for resten av 2023 er uendret, noe som tilsier at Fed varsler en heving til før jul. For neste år er det derimot større endringer. Fed signaliserer at det nå bare ligger an til to rentekutt i 2024.

I 2025 åpner Fed for hele fem rentekutt, til like under 4 prosent – men – dette er fremdeles et halvt prosentpoeng høyere enn i den tidligere prognosen.

«Vi vet først hvor den nøytrale renten ligger når vi kommer dit. Men det er absolutt mulig at nøytral rente ligger høyere enn vi har trodd. Kanskje er det grunnen til at økonomien har klart seg så godt», sa Powell den gang.

Powell gikk ellers så langt han klarte i å ikke gi signaler. Alt avhenger av data, og vi vil løpende vurdere utviklingen fra møte til møte.