<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg skal straffes spesielt

Petter Olsen fikk ikke momsfradrag for investeringene i Ramme Gård. Nå har han begjært rekonstruksjon av gjelden etter kjempekrav fra Skatteetaten.

Publisert 2. okt. 2023
Oppdatert 2. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 466 ord
OPPGITT: Petter Olsen har begjært rekonstruksjon av gjelden etter kjempekrav fra Skatteetaten. Foto: NTB

Petter Olsen har lagt inn store summer i oppgraderingen av Ramme Gård i Hvitsten i Vestby, og kravet hans om momsfradrag på over 100 millioner kroner for investeringene gikk helt til Høyesterett. Dette etter at han først vant frem i tingretten, men tapte i lagmannsretten. 

Olsen tapte i Høyesterett i desember i fjor, og måtte betale 115 millioner kroner. 

Skatteetaten har gjennom den langvarige striden hevdet at prislappen på prosjektet – av DN estimert til 1,1 milliarder kroner da Ramme Gård sto ferdig i 2021 – gjorde det sjanseløst å gå med overskudd på flere tiår. Påstanden om at prosjektet dermed ikke fyller vilkårene for å utgjøre virksomhet i skatte- og momsmessig forstand deles altså av Høyesterett, noe som overrasket Olsen.

– Høyesterett vurderte ikke loven av 2008 som sidestiller private og offentlige museer. Enda vi hadde forfektet det juridisk, så ble det ikke kommentert i dommen, sier han i et intervju med VG.

Krever nye 236 millioner

I september ble Olsen overrasket igjen – av et kjempekrav fra skattemyndighetene. 

Først tok Skatteetaten utlegg i alle Olsens eiendommer 7. september, før milliardæren og kunstsamleren 18. september fikk servert et krav på ytterligere 236 millioner kroner.

– Som en konsekvens av dette begjærte jeg rekonstruksjon for å få tid til å finne en best mulig løsning for kreditorene og meg, sier han til VG. Oslo tingrett åpnet ifølge DN rekonstruksjonen mandag.

Avisen viser til en kjennelse hvor det blant annet fremgår et lån fra DNB på 550 millioner, et lån som er sikret med pant i Ramme Gård for 700 millioner kroner og er forfalt. Tvangsrealisasjon er varslet.

– Åpne for nye investorer

Ifølge kravet fra 18. september «klarer ikke Olsen å betale gjeld uten å realisere eiendeler». Olsens selskap Firmament har 60 millioner til gode hos Olsen, og Sothebys Financial Services 64 millioner kroner. 

Rekonstruksjon er en forhandling med kreditorer innvilget av tingretten; en prosess som normalt går over maksimalt seks måneder. Olsen forklarer overfor VG at også det nye kravet er knyttet til momsfradraget.

– Vi er åpne for nye investorer. Det ville vært hyggelig om noen som verdsetter stedet vil være med å eie i fremtiden. De må gjerne ha erfaring og kunnskap fra reiselivsbransjen, fortsetter 75-åringen.

Varsler kostnadskutt

Olsen har eid Ramme Gård siden 1966, og har på eiendommen bygget både hotell, økologisk gård, kafé, park og et underjordisk galleri hvor han stiller ut verk fra sin omfattende kunstsamling – inklusive malerier fra Edvard Munch som eide Nedre Ramme fra 1910 til sin død i 1944. Dette er i dag en del av Olsens eiendom.

– Jeg har skapt en destinasjon for nasjonen. For generasjoner. For det skal jeg straffes spesielt, sier Olsen og gjør det klart overfor avisen at det nå må kuttes kostnader.

– Vi har varslet de ansatte om at det blir nedbemanning, fortsetter han.