<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frontline-rally på kjempeoppkjøp

Hovedindeksen endte opp torsdag, hjulpet av Frontline som klatret over 4 prosent etter kjøp av 24 VLCC-er fra Euronav. Norwegian lettet på trafikktall.

  Publisert 5. okt. 2023 kl. 16.29
  Oppdatert 5. okt. 2023 klokken 17.11
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 808 ord
  UTVIDER FLÅTEN: John Fredriksen-dominerte Frontline. Foto: Thomas Bjørnflaten

  NAS AKRBP FRO BWLPG AGAS PGS

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag opp 0,43 prosent til 1.253,05, etter å ha svingt mellom minus og pluss gjennom dagen.

  Toneangivende Europa-børser stiger også forsiktig. Tyske DAX er bare marginalt opp, mens franske CAC 40 er opp 0,2 prosent.

  Wall Street faller fra start etter at dagens jobless claims-tall pekte mot et fortsatt knallsterkt arbeidsmarked i USA. Dette skaper nervøsitet foran morgendagens viktige arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls).

  Knekk for oljeprisene

  Oljeprisene fikk seg en knekk onsdag etter at tall fra USAs energimyndigheter (EIA) viste en kraftig lagerbygging for bensin. Tallene sår tvil om tilstanden i oljemarkedet.

  En ekstremt bearish datapakke, sier SEBs analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop til Finansavisen.

  Han viser til at Saudi-Arabia ikke har kuttet i produksjonen for å drive oljeprisen til over 100 dollar pr. fat, men fordi de er usikre på etterspørselen.

  – Mange har kjøpt olje i troen på at Saudi vil dra prisen opp til 100 og 110 dollar og leve glade dager, men det har kommet mørke skyer i horisonten på hvordan investorene ser på verden, fortsetter analysesjefen.

  Ellers opplyste kilder til Reuters torsdag at Saudi-Arabia har satt opp den offisielle salgsprisen for Arab light-olje til kunder i Asia med 0,40 dollar fat til 3,40 dollar pr. fat over Oman/Dubai-referanseprisen for november.

  Arctic Securities ser dog på gårsdagens oljeprisfall som en overreaksjon, og påpeker ifølge TDN Direkt i en oppdatering at det negative i EIA-rapporten sammenfaller med et marked som allerede var overoptimistisk i forhold til den generelle risikoaversjonen.

  Tidligere torsdag hentet oljeprisene seg noe inn, før pilene igjen pekte nedover. Desember-kontrakten for Brent-oljen står i 85,43 dollar pr. fat. Det er ned 0,4 prosent (38 cent) hittil i dagens handel, og ned fra 88,12 dollar ved stengetid i Oslo onsdag.

  – Dørene inn til krypto er bredere
  05.10.2023 Institusjonelle aktører trekkes mot kryptovaluta i et marked preget av gjeld, inflasjon og rentehevelser. – Dørene er bredere, sier K33-sjefen Torbjørn Bull Jenssen.

  Seismikkduo fikk svi

  Blant oljetungvekterne endte Equinor opp 0,6 prosent 341 kroner og Aker BP ned 0,9 prosent til 281,10 kroner etter sin produksjonsrapport for tredje kvartal som viste en liten reduksjon fra kvartalet før etter vedlikeholdsarbeid ved flere felt.

  Ellers i sektoren falt Okea 2,2 prosent etter varsel om lavere reserver fra Yme-feltet, og forventninger om nedskrivninger i tredje kvartal. BlueNord falt 0,8 prosent på sin produksjonsoppdatering for tredje kvartal.

  I oljeservice merker vi oss at nykommeren Beerenberg falt 3,4 prosent på sin første dag på børs.

  Videre endte PGS ned 4,8 prosent til 8,72 kroner etter at Carnegie har nedgradert anbefalingen fra kjøp til hold og kuttet kursmålet fra 12 til 9,60 kroner. Fusjonspartner TGS trakk ned 3,8 prosent.

  Frontline gjør milliardkjøp

  Frontline steg 4,7 prosent til 197,56 kroner etter bekreftelsen fra Euronav om at det John Fredriksen-dominerte rederiet kjøper 24 VLCC-er av belgierne for 2,35 milliarder dollar.

  Samtidig skal den belgiske Saverys-familiens selskap CMB kjøpe Frontlines aksjer i Euronav til kurs 18,43 dollar, og fremsetter samtidig et tilbud om kjøp av alle andre aksjer i selskapet til samme pris.

  Euronav steg kraftig i førhandelen i New York, og var opp over 4 prosent på Brussel-børsen før handelen i aksjen ble pauset tidligere torsdag i påvente av en melding. Kilder opplyste til TradeWinds i forrige uke at Frontline var i ferd med å nærme seg en avtale om kjøp av store deler av Euronav-flåten.

  Frontline begynte torsdagen med å falle etter tankoppdateringen fra Pareto Securities der kursmålet ble tatt ned til 21 dollar pr. aksje.

  Bakkafrost trakk ned 1,5 prosent etter at DNB Markets har nedgradert anbefalingen fra kjøp til hold.

  På den positive siden steg Norwegian 4,5 prosent etter trafikktall for september. Regulariteten var på 99,7 prosent – den høyeste siden pandemien. Selskapet fraktet over 2 millioner passasjerer i måneden.

  Stolt-Nielsen endte opp 0,8 prosent etter å ha sparket i gang kvartalssesongen.

  Løft for gassrederier 

  BW LPG stupte over 12 prosent onsdag etter BW Groups nedsalg, men korrigerte torsdag opp 2,3 prosent. Et annet gassrederi, Avance Gas, steg 6,7 prosent.

  Pareto Securities viser ifølge TDN Direkt til en oppdatering som viser uendrede amerikanske propanlagre på ukesbasis etter nok en uke med eksepsjonelle eksportvolumer.

  «Prisspreadene har utvidet seg igjen, og det er ekstremt oppmuntrende å se forward-fraktkontraktene (FFA) stige ytterligere 7,5 prosent i går, og de er nå opp 20 prosent de siste dagene», heter det.

  Meglerhuset mener risk/reward-forholdet i de to gassrederiene begynner å se stadig mer attraktivt ut, men tror fortsatt at ytterligere ratesvekkelse vil fortsette å legge press på aksjene.

  SAS til bunns igjen

  Øverst på taperlisten finner vi igjen SAS, som skapte kaos i går etter at det ble kjent at aksjonærene mister alt i redningsaksjonen som ble presentert tirsdag. Aksjen endte ned over 26 prosent torsdag.

  Lenger ned merker vi oss at Aker Horizons fulgte opp gårsdagens fall på over 19 prosent med en nedgang på nye 5,7 prosent. Høyere renter har laget hakkemat av grønne aksjer på Oslo Børs den siste tiden.

  I toppen av vinnerlisten steg Statt Torsk over 15 prosent på beskjedent volum, mens Goodtech klatret over 14 prosent. Nordic Mining utmerket seg med nesten 9 prosent oppgang.