<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I sjokk: – Bruker penger som fulle sjøfolk

– Det er ingen incentiver her for å bygge Norge. Og jeg slutter ikke å bli overrasket over nye skatter, sier Jan Petter Sissener.

  Publisert 6. okt. 2023 kl. 11.53
  Oppdatert 11. okt. 2023 klokken 07.59
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 376 ord
  SAVNER KUTT: – Regjeringen kunne ha kuttet pengebruken for å prøve å dempe inflasjonen. Det offentlige utgjør 60 prosent av den norske økonomien, og da hjelper det ikke at staten bruker penger som fulle sjøfolk, sier Jan Petter Sissener. Foto: Iván Kverme

  Aksjeforvalter Jan Petter Sissener reagerer etter å ha skummet statsbudsjettet for 2024.

  – Jeg er sjokkert over to ting ved budsjettet. Det ene er nedtrappingen av midlertid arbeidsgiveravgift på lønn over 750.000 kroner. Det å heve innslagspunktet med 40.000 realkroner er bare rør, sier Sissener.

  Han snakker om oppjusteringen til 850.000 kroner, men understreker at lønns- og prisvekst må hensyntas, og at det da knapt nok handler om en nedtrapping i det hele tatt.

  Tafatt og gjesp

  – Så savner jeg langsiktig tenking. Hvordan skal vi bygge Norge. Det er ingen incentiver i å likebehandle nordmenn i forhold til utlendinger. Det er ingen incentiver på oppstart av nytt næringsliv. Det er et stort gjesp.

  – Hva tenker du om hvordan det påvirker skatteflukten til Sveits?

  – Jeg trodde de hadde tatt inn over seg beskjedene som er gitt. Men det har de ikke gjort. Da fortsetter folk å dra ut. Neste år tør ikke regjeringen å komme med noe, for da er det valg året etter. Jeg synes det er tafatt. Det må jeg si.

  – Det er helt fjernt

  – Det er ikke noe incentiv å bygge Norge. Og det er ikke noe incentiv til å ta flyet tilbake fra Sveits. Jeg slutter ikke å bli overrasket over nye skatter fra regjeringen. De har tatt bort toppskatten på kraft, men innført 35 prosent skatt på vind fra første krone. Det er nok en negativ overraskelse. Det er helt fjernt. Næringslivet trenger forutsigbarhet, ikke en finansminister som vingler fra det ene til det andre.

  – Det samme gjelder bilavgiftene. Plutselig er det høyere avgifter på elbil enn på fossilbil. Det er mye rart.

  Tror Erna er ferdig

  – Så synes jeg regjeringen kunne ha kuttet pengebruken for å prøve å dempe inflasjonen. Det offentlige utgjør 60 prosent av den norske økonomien, og da hjelper det ikke at staten bruker penger som fulle sjøfolk, sier Sissener.

  Mange potensielle skatteflyktninger kan ha avventet som følge av mulig retur for Erna Solberg. Det tror ikke Sissener noe på.

  – Jeg tror ikke Erna kommer tilbake. Det er bare et spørsmål om tid før hun går.

  – Tror du Høyre kan vinne valget med en fersk statsministerkandidat?

  – Det er så mange flinke i Høyre at det kan komme noen å vinne valget. Mange vil se en fordel i en ny statsministerkandidat, og ikke Erna.