<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs steg etter oljeprisoppgang – Fredriksen-aksje steg kraftig etter overtagelse

En solid oljeprisoppgang som følge av konflikten mellom Israel og Palestina sendte hovedindeksen på Oslo Børs med 2,3 prosent til 1.280 poeng mandag.

  Publisert 9. okt. 2023 kl. 16.27
  Oppdatert 9. okt. 2023 klokken 16.48
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 485 ord
  Børsen. Oslo Børs - Euronext. Eksteriørbilder av Oslo Børs og skulpturen Merkur. Uværskyer og børsen. Thomas Bjørnflaten

  Prisen på et fat med nordsjøoljen Brent steg 3,5 prosent til 87,56 dollar i løpet av handelsdagen. WTI-oljen steg 3,8 prosent til 86,01 dollar fatet. TTF-gassen steg 11,7 prosent til 42,70 euro per megawatt.

  Prisoppgangen sendte aksjekursen til oljeselskapene på Oslo Børs rett opp fra start. Equinor-aksjen steg i løpet av dagen hele 5,6 prosent, til 359,65 kroner aksjen. Aksjekursen til Aker BP gikk opp 6,2 prosent til 301,00 kroner, og Vår Energi-aksjen gikk opp 6,8 prosent til 32,66 kroner.

  Ifølge Wall Street Journal har Iran hjulpet Hamas med å organisere angrepet, og USA sier at de sender krigsskip til regionen.

  – Dette kan gjøre at USA, som allerede har betydelige sanksjoner mot Iran, kan begynne å håndheve disse sanksjonene strengere enn tidligere. Iran er blant de landene som i år har økt oljeproduksjonen mest hittil i år. Dette kan medføre at USA strammer inn på håndhevelsen av sanksjonene mot Iran, begrenser oljeeksporten ut av landet, og dermed bidrar til en strammere markedsbalanse og en økt oljepris, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til Finansavisen.

  Bevegelser

  Selskapet som var nummer to på listen over de mest omsatte selskapene på Børsen var Frontline, som ble omsatt for 670 millioner kroner. Equinor ble omsatt for 1,3 milliarder kroner.

  Oppgangen kom etter at Frontline ble det største børsnoterte tankrederiet i verden i etterkant av at selskapet overtok 24 store råoljetankskip fra Euronav.

  – Jeg tror på å bygge markedsledende selskaper gjennom konsolidering, sier John Fredriksen om avtalen.

  Frontline-aksjen steg i løpet av handelsdagen med 6,3 prosent til 208,30 kroner.

  Selv om det ikke er registrert noen nyheter om selskapet i løpet av mandagen, hadde Hyon størst oppgang på Børsen med 21,9 prosent. Selskapet avlyste den 14. september generalsforsamlingen som skulle oppløse selskapet, etter at det hadde kommet interessenter.

  TGS meldte om at selskapet forventer et markant hopp i driftsinntektene i tredje kvartal. Aksjen steg 7,6 prosent 147,10 kroner stykket.

  En annen seismikkaksje, PGS , steg også, etter at Danske Bank har oppjustert kursmålet på aksjen. Mandag gikk aksjekursen opp med 8,4 prosent til 9,47 kroner.

  Emil Eriksrøds gjeldstyngede eiendomsselskap, Recreate,  ble dagens største taper. Aksjen falt 22,22 prosent til 1,96 kroner stykket. Det har ikke kommet noen nyheter fra selskapet på mandag. Den 29. september meldte Recreate inn halvårstall som viste en gjeldsgrad for hele konsernet på 94,9 prosent ved utgangen av juni. Siden har børsen laget hakkemat av aksjen, som nå har falt 54 prosent på 1 måned.

  Interiørkjeden Kid varslet om en omsetningsøkning på 12,1 prosent mellom årets og fjorårets tredje kvartal. Aksjen steg 5,5 prosent til 89 kroner stykket.

  Ultimovacs fikk også en veldig god dag på Børsen. Selskapet meldte mandag om at amerikanske myndigheter hadde gitt selskapets kreftvaksine legemiddelstatusen Orphan Drug Designation. Det vil si at selskapet blant annet får eksklusive markedsføringsrettigheter de neste syv årene, og gunstige skattefordeler.

  Selskapet, hvor Bjørn Rune Gjelsten er største eier med 18,9 prosent av aksjene, så aksjekursen øke 8,9 prosent i løpet av dagen, til 106,5 kroner stykket.