<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette skjer i dag – tirsdag

Her er dagens viktige nyheter og finanskalenderen.

  Publisert 10. okt. 2023 kl. 06.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 343 ord
  INFLASJON: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank vil nok følge nøye med på dagens inflasjonstall. Foto: Are Haram

  Renteboomen gjør gjeld til et mye større problem for flere av selskapene på Oslo Børs. Eiendomsselskapet Entra har en nettogjeld på 39 milliarder kroner, som tilsvarer hele 13 ganger årets estimerte bruttoresultat.

  Gjeldssituasjonen begynner også å bli et problem for selskaper som Scatec, Axactor og B2 Impact. Hele tabellen over gjeldsslavene på Oslo Børs kan du se i dagens papirutgave av Finansavisen eller på Finansavisen.no.

  Frontline får den beste flåten i verden. Det sier John Fredriksen etter avtalen med den belgiske familien Saverys, som innebærer at Frontline overtar 24 nyere skip fra Euronav.

  Avtalen gjør Frontline til verdens største børsnoterte tankrederi målt i dødvekttonnasje. Petter Haugen, analytiker i ABG, mener den vil kunne skrive seg inn i historiebøkene som John Fredriksens beste tank-deal.

  Krigsfrykt herjer i oljemarkedet. Ole-Rikard Hammer, analytiker i Arctic Securities, mener markedet er redd for en direkte konflikt mellom Israel og Iran.

  Helge André Martinsen i DNB Markets påpeker at Iran er blant landene som har økt oljeproduksjonen mest i år, og at USA kan komme til å håndheve sanksjonene mot Iran strengere enn tidligere. Dette vil kunne bidra til strammere markedsbalanse og økt oljepris.

  På lederplass skriver Trygve Hegnar om Sindre Finnes. Må vi alle tilgi ham fordi han kanskje er spilleavhengig? Hvis den spilleavhengige taper en dag, vil han den neste dagen prøve å ta igjen det tapte. Mange av de transaksjoner Finnes har hatt, ligger nettopp der.

  Vi kan altså ane at han har denne psykiske lidelsen, og at han derfor delvis kan unnskyldes. Han må i adferdsterapi i stedet for i fengsel, skriver Hegnar.

  Finanskalender

  Makro:

  Norge: KPI & PPI september, kl. 08.00

  UK: BRC detaljhandel september, kl. 01.01

  Australia: Forbrukertillit oktober, kl. 01.30

  Japan: Driftsbalanse august, kl. 01.50

  Australia: Bedriftstillit september, kl. 02.30

  Finland: Industriproduksjon august, kl. 07.00

  Danmark: KPI september, kl. 08.00

  Sverige: BNP august, kl. 08.00

  Sverige: Industriproduksjon august, kl. 08.00

  Island: Handelsbalanse september, kl. 11.00

  USA: NFIB bedriftstillit september, kl. 12.00

  USA: Engroslagre august, kl. 16.00

  USA: Inflasjonsforventninger september, kl. 17.00

  Annet:

  PGS: Kvartalsoppdatering, kl. 07.00

  Treasure: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 11.00