<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

JP Morgan Chase-topp: - Den farligste tiden på flere tiår

Adm. direktør i JP Morgan Chase advarer mot vedvarende høye renter. Samtidig forbereder han den amerikanske bankgiganten på dystre scenarioer for verdensøkonomien.

Publisert 20:13 13. okt. 2023
Oppdatert 16:18 14. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
ADVARER: Styreleder og adm. direktør i JP Morgan Chase advarer om at vi kan gå mot den farligste tiden på flere tiår. Foto: Bloomberg

Fredag la JP Morgan Chase frem sterke tall for årets tredje kvartal med et overskudd på 13.5 milliarder dollar, eller 4,33 dollar per aksje. Det tilsvarer en oppgang på 35 prosent fra samme periode i fjor.

Under resultatfremleggelsen påpekte samtidig adm. direktør i den amerikanske bankgiganten, Jamie Dimon, de mange truslene verden står overfor.

– Dette kan være den farligste tiden verden har sett på flere tiår, uttalte Dimon.

Sjefen over USAs største bank henviste til den pågående krigen i Ukraina, samt konflikten som nå utspinner seg i Israel. Banktoppen pekte på at konfliktene «kan ha en langtrekkende innvirkning på energi- og matmarkedene, den globale handelen og geopolitiske forhold».

Økt risiko for høyere renter

Ut over de militære konfliktene viste Dimon og til den voksende amerikanske statsgjelden og stadige budsjettunderskudd i det offentlige USA, som han tror vil kunne øke risikoen for at rentene og inflasjonen forblir høy, lenge.

Han advarte også mot konsekvensene av Feds forsøk på å redusere obligasjonsbeholdningen.

Denne prosessen kalles kvantitativ innstramming, og er det motsatte av kvantitative lettelser, der sentralbanken øker pengemengden.

– Det vil føre til en redusert likviditet i systemet i en tid der markedsskapende krefter i økende grad begrenses av reguleringer, sa han.

Tidligere har banktoppen ikke bare advart sine kunder mot at rentene kan forbli høye lenge, men at de herfra også kan stige betraktelig.

– Selv om vi håper på det beste, forbereder vi firmaet på et bredt utfall scenarioer, utdypet Dimon.