<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lederne av flokken

Publisert 19. okt. 2023 kl. 21.46
Oppdatert 20. okt. 2023 klokken 09.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 464 ord
Vinner: Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier. Foto: Thomas Bjørnflaten

I det lange løp er aksjemarkedet et spill der tyngdelovene gjelder. De beste selskapene, med de beste produktene og den mest fornuftige finansieringen, vil bli vinnerne over tid.

Ingen har bedre forutsetninger for å finne disse selskapene enn meglerhusenes analytikere. De er rå regnemaskiner som kan mer om selskapene enn noen andre i markedet.

Men aksjer er mer enn matematikk, tyngdelover og sunn fornuft. I perioder er aksjemarkedet faktisk det stikk motsatte: fullstendig irrasjonelt.

Investorer har en tendens til å bevege seg i flokk. En sektor eller en aksje kan gå inn i en trend og grådigheten tar over. Kursene kan gå av skaftet.

Funksjonene av frykt og grådighet er godt forklart av George A. Akerlof og Robert J. Shiller i boken med tittelen Animal Spirits.

Hva gjør en fornuftig analytiker når dyret i oss overtar?

For å lykkes som analytiker tror vi du må ha noen spesielle evner. På den ene siden business- og tallforståelse på toppnivå, men på den andre siden må du være “street smart”. Du må se hvor flokken går og ta hensyn til dette.

Det er gammelt ordtak som sier at markedet kan holde seg irrasjonelt lenger enn investoren kan holde seg likvid. Det er lett å overføre dette til analytikerne. De kan ha regnestykker som stemmer på en prikk og magefølelse som er riktig. Men markedet kan fortsette å være irrasjonelt. Kanskje lenger enn oppsigelsestiden i et norsk meglerhus?

I dette nummeret av Kapital har vi gått grundig til verks for å finne de beste av de beste. 46 investormiljøer har bidratt til å kåre de beste analytikerne. Dette er forvaltere og private investorer som til sammen kontrollere verdier for 1.800 milliarder.

Vår redaksjon har deretter satt sammen stemmegivningen. Til sammen blir dette en uavhengig kåring det knapt finnes maken til i det norske finansmarkedet.

Av og til overdriver vi nok betydningen av anbefalinger og kursmål. De som oppsøker analytikere, er gjerne folk som allerede har en mening om et marked eller en aksje. Det er samtalen og deling av kunnskap som har verdi.

Dette er også budskapet fra multitalentet Bengt Jonassen, som er sammenlagtvinner i årets utgave av analytikerkåringen. ABG Sundal Colliers sjefstrateg vinner både tittelen årets beste strateg og den nye kategorien bestående av industri, materialer og eiendom i suveren stil.

Om Jonassen selv var investor, ville han ønsket å møte “en analytiker som er kunnskapsrik og relevant, har et godt metodeverk og er en god diskusjonspartner med velfunderte meninger”. Prat er også penger.

Konkurranse skal det ikke skorte på. DNB Markets er fortsatt kongen, med ABG Sundal Collier på en solid andreplass. Men konkurrentene haler innpå, og avstanden til de andre er blitt mindre i år. De store pustes i nakken av konkurrentene.

Frykt og grådighet vil aldri forsvinne helt. Men investorene må fortsatt ha Norges beste samtalepartnere å snakke med.

Og de finner du i denne utgaven av Kapital.