<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krakk i tre aksjer på Oslo Børs

Oslo Børs falt og det ble en spesielt tung dag for tre aksjer på Oslo Børs fredag.

Publisert 16:29 20. okt. 2023
Oppdatert 19:09 20. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 660 ord
KRAKK: Det ble en tung dag på Oslo Børs for Tomra og adm. dir. Tove Andersen fredag. Foto: Iván Kverme

                              NODL              

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,5 prosent til 1.272,14 fredag. For uken ble nedgangen på 2,95 prosent. 25 av de 30 mest omsatte aksjene falt.

Den amerikanske lettoljen var ned 0,3 prosent til 89,15 dollar fatet fredag ettermiddag. Spotprisen på Brent-oljen var opp 0,9 prosent til 93,24 dollar da Oslo Børs stengte. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 90,67 dollar da Oslo Børs stengte torsdag, før den styrket seg markant utover kvelden. 

Equinor falt 0,6 prosent til 375,50 kroner. Selskapet legger frem kvartalstall fredag 27. oktober og analytikerne venter i snitt et justert driftsresultat på 7,6 milliarder dollar for tredje kvartal. Justert resultat etter skatt ventes til like over 2,2 milliarder dollar, fremgår det av konsensusestimat innhentet av Equinor fra 22 analytikere. 

Produksjonen fra Breidablikk-feltet i Nordsjøen er i gang – flere måneder raskere enn planlagt. Equinor og Vår Energi er partnere. Vår Energi-aksjen steg 2,9 prosent til 36,80 kroner.

Flere tungvektere la frem kvartalsrapporter fredag. De fleste skuffet, men ikke alle falt så tungt som Tomra, som dundret ned 22,6 prosent til 85,50. Et så kraftig fall på én dag kan ikke karakteriseres som noe annet enn et krakk.

Tomra, som meldte om EBITA på 314 millioner kroner etter at kostnadene fra sommerens cyberangrep ble trukket fra. DNB Markets hadde forventet at tallet skulle lande på 427 millioner kroner.

– Vi venter å se store negative estimatrevideringer etter rapporten. Dette er hovedsakelig drevet av de svake ordrene, og vi sliter med å se at konsensus vil spå en rask bedring i fjerde og første kvartal, skrev ABG Sundal Collier, som også ventet tosifret kursfall i dag.

Meglerhuset nedgraderte også ifølge TDN Direkt anbefalingen på Tomra til salg fra hold. Kursmålet ble også nedjustert til 60 kroner, fra tidligere 120 kroner, ifølge en oppdatering fredag.

Meglerhuset viser til en kollaps i ordreinngangen i tredje kvartal 2023, som kom inn på det laveste nivået siden fjerde kvartal 2020. Food-segmentet rapporterte den laveste ordreinngangen siden første kvartal 2019, ifølge analysen.

Arctic Securities mente Tomra-rapporten var «soft» som følge av ordreinngangen og en lavere enn ventet EBITDA-margin. Meglerhuset forventer ifølge TDN Direkt at EBITDA-estimatene for 2023 og 2024 vil bli nedjustert med 10-15 prosent etter rapporten.

Yara leverte et driftsresultat før av- og nedskrivninger og engangsposter (EBITDA) på 396 millioner dollar i tredje kvartal, mot ventede 630 millioner kroner. Gjødselprodusenten satt igjen med snaue 2 millioner dollar etter skatt. Aksjen falt 6,3 prosent.

Det gikk ikke så bra for Gjensidige Forsikring heller, der ekstremvær førte til en smell på 1,9 milliarder i forsikringskrav. Resultat før skatt endte på 1,1 milliarder kroner, men aksjen steg 4,7 prosent.

Norske Skog fikk imidlertid et bedre kvartal, og overgikk analytikernes forventninger. Resultatet etter skatt endte på 134 millioner kroner, opp fra 45 millioner samme kvartal i fjor. Aksjen steg 0,1 prosent.

Argeo har fått på plass 250 millioner kroner i ny egenkapital med en rabatt på 55 prosent. Offshore-selskapet skriver at emisjonen tiltrakk seg sterk interesse og var betydelig overtegnet. Aksjen falt 50 prosent. Krakk.

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Northern Drilling vil gå videre med millionkravene det har mot verftet Hanwha Ocean. For å finansiere det, vurderer riggselskapet å hente penger. Aksjen dundret ned 71,4 prosent og ble dagens taper. Krakk.

Protector Forsikring dropper utbytte etter milliontap i tredje kvartal. Det falt ikke i smak hos aksjonærene, som sendte aksjen ned 2,4 prosent.

AWC AS, nærstående til primærinnsider og nestleder i styret i Protector Forsikring ASA Arve Ree, kjøpte aksjer i selskapet til en kurs på 165,00 kroner, og bladde med det opp 165 millioner kroner. AWC AS eier etter dette 14.044.448 aksjer i Protector Forsikring ASA til en verdi av 2,3 milliarder kroner.

Lifecare ville hente 60 millioner kroner i en emisjon, meldte helseselskapet torsdag. Fredag morgen melder de at de endte opp med 42,5 millioner kroner. Aksjen endte ned 12,5 prosent.

SEB tror på en ny emisjon i XXL i 2024, og det på en halv milliard. Salgsanbefalingen ble gjentatt fredag, mens kursmålet ble kuttet fra 1 krone til 25 øre. Aksjen falt 10,8 prosent.