<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strateger: – Sur stemning i aksjemarkedet

Flere usikkerhetsmomenter gir nå motvind til aksjemarkedene.

Publisert 21. okt. 2023 kl. 11.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
NORDEA-STRATEGER: Erik Bruce og Joachim Bernhardsen. Foto: Eivind Yggeseth

Geopolitisk usikkerhet og nok en kraftig oppgang i de langsiktige rentene bidro til sur stemning i aksjemarkedet denne uken, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Investments i sin ukesrapport.

«Krigen i Midtøsten preger markedene og frykten er en eskalering som vil ramme oljeproduksjon», påpeker strategene, som trekker frem at droneangrep på amerikanske baser i Syria og Irak bidrar til å øke frykten for at konflikten skal spre seg. 

«Med Irans støtte til Hamas og Hizbollah er det nok særlig en større krig der Iran blir innblandet som skremmer markedene. Mye av oljen fra Midtøsten går forbi Irans kystlinje, gjennom Hormuzstredet. En blokade av stredet vil ramme verdensgkonomien hardt», fortsetter de.

«Det er et utfall med lav sannsynlighet, men usikkerheten har økt».

Nye høyder

Langsiktige renter, som den 10-årige amerikansk statsrenten, nådde nye høyder denne uka, og er også med på å gi motvind til aksjemarkedet. Torsdag passerte den 5 prosent-nivået for første gang siden juli 2007.

«Sterke nøkkeltall fra amerikansk økonomi bidrar til oppgangen. På torsdag understreket Fed-sjef Powell i en tale at de siste dataene tydet på framskritt i veien mot Feds mål om prisstabilitet og størst mulig sysselsetting. Sentralbanken kan gå forsiktig fram hva gjelder renteøkninger, ifølge Powell, og markedet tror derfor fortsatt at rentetoppen mest sannsynlig er nådd», skriver Bruce og Bernhardsen.

«Mange Fed-medlemmer har pekt på at oppgangen i de lange rentene strammer til de finansielle forholdene nok til at ytterligere renteøkninger er unødvendig», fortsetter de.

De to strategene mener imidlertid at ettersom økonomien har taklet renteøkningene vi har bak oss bedre enn fryktet, styrkes troen på at Fed må holde renten høy lenge for å hindre for høyt press i økonomien. 

«10-årsrentene stiger nå mer enn 2-årsrenten. Det kan være et uttrykk for tro på et høyere langsiktig rentenivå. En 10-årsrente skal blant annet reflektere forventninger til styringsrenten de ti neste årene», påpeker Nordea-strategene.