<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tungt fall på børs – to krakk og ni stupte tosifret

Solstad Offshore stupte tosifret på refinansieringsnytt.

Publisert 16:27 23. okt. 2023
Oppdatert 16:32 23. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
STUPTE: Adm. direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore, Celina Midelfart i forgrunnen. Foto: Iván Kverme

         

Oslo Børs åpnet rett ned mandag morgen og fortsatte nedover utover dagen. Hovedindeksen endte i 1.254,72, ned 1,37 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 0,9 prosent til 91,36 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 1,1 prosent til 87,11 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 93,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Prisnedgangen knyttes til den diplomatiske innsatsen som i løpet av helgen økte for å begrense konflikten mellom Israel og Hamas.

Det kom blant annet inn nødhjelp fra Egypt, men samtidig klarte ikke et toppmøte mellom arabiske ledere og utenriksministre i Kairo å lede til en felles uttalelse.

– Det er en viss lettelse i oljemarkedet over at Israel venter med sin planlagte bakkeinnrykk i nordlige Gaza for å forhandle om løslatelse av gisler, noe som åpner et vindu for diplomati, sier Vandana Hari i Vanda Insights til Reuters.

Equinor endte ned 0,9 prosent, mens Aker BP ble svekket 1,8 prosent. Vår Energi falt 3,1 prosent.

Opptur

Manchester City-spiss Erling Braut Haaland har begynt å plassere noen av pengene sine på Oslo Børs. Hans aller første aksjekjøp skjedde i forrige uke ved et kjøp av 200.000 aksjer i Höegh Autoliners til en verdi av 16 millioner kroner. Aksjen steg 1,7 prosent mandag.

Strålende tall, konkluderer Norne Securities etter kvartalspresentasjonen i Stolt-Nielsen. Nå økes kursmålet og aksjen steg 0,3 prosent.

I rødt

Mandag morgen ble det kjent at Solstad Offshore har kommet til enighet med Aker, AMSC , DNB og Eksfin om en refinansieringsavtale. En del av planen er at Solstad skal etablere et morselskap, Solstad NewCo, der totalt 4 milliarder i ny egenkapital skal bli hentet inn.

Kjell Inge Røkkes Aker skal bidra med minst 2,25 milliarder kroner, og garanterer for ytterligere 750 millioner kroner. Nyheten sendte Solstad Offshore ned 17,7 prosent. Aker endte ned 1,1 prosent, mens AMSC derimot klatret 5,8 prosent.

Adevinta-aksjen raser etter nye oppkjøppsrykter.

– Kan være et utspill for å legge press på selskapet, sier Nordea-analytiker Kristoffer Pedersen til Finansavisen.

Ifølge Bloomberg revurderer konsortiet ledet av Blackstone og Permira nå sine planer om å forsøke å kjøpe Adevinta. Markedsutsiktene har blitt betydelig verre siden september, noe som ifølge kildene reduserer deres ønske om å gjøre en slik stor satsing i en tid med usikkerhet.

Adevinta-aksjen falt hele 9,6 prosent.

To krakk og ni falt tosifret

Krakk nummer én var Ultimovacs som falt 24,2 prosent. Selskapet holdt presentasjon på ESMO-konferansen mandag.

Krakk nummer to var Zwipe  med et fall på 21,1 prosent. Selskapet la frem operasjonell oppdatering i en børsmelding mandag.

Videre falt BerGenBio 12,1 prosent etter at selskapet holdt presentasjon på samme konferanse som Ultimovacs. StrongPoint falt etter kvartalstall, mens Recreate, SAS og Circio Holding alle falt tosifret. 

Kvartalssesong

En håndfull selskaper har mandag lagt frem sine kvartalstall.

StrongPoint meldte om et driftsresultat på minus 5,1 millioner kroner i kvartalet, ned fra 10,2 millioner i samme periode i fjor. Omsetningen endte på 293 millioner kroner, ned fra 349 millioner. Det sendte aksjen ned 12,7 prosent.

Magnora falt 2,1 prosent etter melding om tap på 19 millioner kroner i tredje kvartal. Selskapet meldte også at de har inngått en avtale om salg av et solprosjekt på 90 MW i Sør-Afrika.