<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De tok 100 prosent fullstendig feil

Verdens mektigste banksjefer og forvaltere er pessimister. Jamie Dimon i JP Morgan gir sentralbankene klar beskjed.

Publisert 24. okt. 2023 kl. 15.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 360 ord
ADVARER: JP Morgan-sjef Jamie Dimon. Foto: Bloomberg

JP Morgan-sjef Jamie Dimon reiser tvil om verdens sentralbanker og regjeringer er i stand til å håndtere de økonomiske konsekvensene av stigende inflasjon og svakere vekst, og inntar en forsiktig holdning til utsiktene fremover.

– Geopolitisk er situasjonen like kompleks som vi har sett noen gang før; jeg vet ikke om det var i 1948 eller 1938. Alt håp om dette bare skal forsvinne er litt ønsketenkning, og å finne løsninger vil kreve reelt lederskap fra mange der ute, uttalte han ifølge Bloomberg under en paneldebatt på konferansen Future investment Initiative (FII) i Saudi Arabias hovedstad Riyadh.

– Finanspolitisk er pengebruken soleklart større enn den noen gang har vært i fredstid – ikke bare i USA, men over nesten hele verden. Gjeldsnivåene er de høyeste jeg har sett i min regjeringstid, fortsatte Dimon som nærmer seg 18 år på toppen av JP Morgan. 

Anbefaler ydmykhet

67-åringen sammenlignet dagens verdensøkonomiske situasjon med den på 1970-tallet, da pengebruken og «sløsingen» også var høy. Han avviste ifølge nyhetsbyrået effekten av ytterligere renteøkninger.

– Jeg tror ikke det utgjør det grann forskjell hvis styringsrentene stiger 25 basispunkter eller mer. Stiger hele rentekurven 100 basispunkter, bør du være forberedt på det. Jeg vet ikke om det vil skje, sa han.

Dimon anbefaler sentralbankene å vise «noe ydmykhet» i sine prognoser for neste år.

– Prognosene sentralbankene kom med for 18 måneder siden var 100 prosent fullstendig feil. Jeg ville ha vært ganske så forsiktig i mine spådommer for neste år, advarte han.

Deler pessimismen

JP Morgan-sjefens pessimisme deles av Ray Dalio, grunnleggeren av verdens største hedgefondforvalter. Bridgewater Associates.

– Ser du på tidshorisonten, vil pengepolitikken få enda større innvirkning på verden, og det er vanskelig å være optimistisk med hensyn til det. De neste USA-valgene vil dreie seg om uforsonlige forskjeller når det gjelder rikdom og makt, sa han ifølge Bloomberg. 

Nyhetsbyrået viser til lignende uttalelser fra Citigroup-sjef Jane Fraser. 

– Vi sitter her med et bakteppe av terrorangrepet i Israel og hendelsene som har utspilt seg siden, og det er en desperat trist situasjon. Derfor er det vanskelig å unngå å være litt pessimistisk, sa hun.