<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knuser Hovedindeksen

I løpet av de siste tolv månedene kan Oslo Børs skilte med en solid oppgang på over 15 prosent. Hovedindeksen blir imidlertid grundig slått av vinnerne i forrige analytikerkåring.

Publisert 26. okt. 2023 kl. 10.06
Oppdatert 27. okt. 2023 klokken 10.08
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 538 ord
Gode råd: Aksjeanbefalingene til vinnerne av analytikerkåringen i fjor har i sum gitt solid meravkastning relativt til Oslo Børs. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Som tidligere år ble også i fjor vinnerne av Kapitals kåring av Norges beste analytikere oppfordret til å gi våre lesere to utvalgte aksjeanbefalinger for de kommende tolv månedene. Dette la igjen grunnlaget for en portefølje bestående av 20 nøye utplukkede aksjer, hovedsakelig fra Oslo Børs, som ble vektet og sydd sammen av sammenlagt- og strategivinner Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier.

Et år senere har vi fasit i hånden og kan slå fast at stjerneanalytikerne, til tross for et utfordrende børsår, forsvarer sine titler og banker Hovedindeksen på Oslo Børs.

– Oslo Børs har vist en solid utvikling over det siste året, men analytikertipsene har i sum vist en bedre utvikling. Avkastningen på porteføljen er solide 22,6 prosent, hvorav nesten halvparten av avkastningen er utbytter, sier Jonassen.

Han kan også slå i bordet med at selve vektingen har tilført verdi. Dersom man fulgte rådene til landets skarpeste finanshoder fra de ble presentert den 18. oktober i fjor og frem til i dag, og samtidig kopierte fjorårets porteføljestruktur, ville man sittet igjen med enda større meravkastning nesten nøyaktig et år senere. (Se tabell lengre ned i saken).

– Med ABG Sundal Colliers vekter har porteføljen løftet seg 24,2 prosent, så overvektene har hjulpet ytterligere på avkastningen, mens noen av undervektene har kostet dyrt fra et relativt perspektiv, sier Jonassen.

Kule i rigg

Analytikeren som traff best på en enkelt anbefaling i fjor, hvis man hensyntar både kursutvikling, utbytter og tilbakekjøp, var offshoreesset Martin Huseby Karlsen, godt hjulpet av et stigende riggmarked. Karlsen anbefalte kjøp av Seadrill, som siden har steget med 172 prosent. Hans råd om å kjøpe Noble har også vært meget fruktbart, med en oppgang på 73 prosent i norske kroner.

Av andre fulltreffere kan trekkes frem oppgang på henholdsvis 112 og 71 prosent i Avance Gas og Okeanis Tankers, som begge ble anbefalt kjøpt av Petter Haugen i ABG Sundal Collier. Med dette oppnår Haugen den høyeste snittavkastningen for begge sine tips. Det er ellers verdt å merke seg et hopp på 54 prosent i kursen til Self Storage Group, en av favorittene til Jonassen selv, og i alle de nevnte vinnercasene anbefalte ABG-strategen overvekt.

De svakeste aksjene i fjorårets portefølje var blant annet AF Gruppen (ned ni prosent), Vow (ned 17 prosent) og Crayon (ned 30 prosent). Aller verst gikk det imidlertid for en av fornybaranbefalingene til Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets, Otovo, som har falt hele 68 prosent siden anbefalingstidspunktet. I kun ett av disse casene (AF Gruppen) hadde vi en overvekt, som dermed ga mindre avkastning.

Dyr undervekt

Vektingen som bidro mest i positiv forstand var i Seadrill, Okeanis Eco Tankers og Noble Corp. I motsatt retning var det imidlertid noen av undervektene som kostet dyrt. Det ble valgt tre slike for å finansiere overvektene, nærmere bestemt Schibsted, Svenska Handelsbanken og Telenor. Spesielt sistnevnte skulle vise seg å bli kostbar.

– Telenor har gitt en totalavkastning på 38 prosent siden anbefalingstidspunktet, inklusive utbytter. Med Oslo Børs opp 15 prosent i samme periode ble dette dyr finansering. De tre undervektene trakk ned porteføljen med 1,7 prosent sammenlignet med benchmark, oppsummerer Jonassen.

Les hvilke to aksjer vinnerne av analytikerkåringen 2023 anbefaler for det neste året her:

Her er stjerneanalytikernes beste aksjetips