<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodbadet fortsetter for britiske banker

NatWest følger etter Barclays og Standard Chartered, med et kursfall på 11 prosent. Årsaken er krympende rentemarginer og mulige regelbrudd.

Publisert 27. okt. 2023 kl. 16.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
ET SEKTORPROBLEM: Stadig flere britiske banker melder at rentemarginene skvises. Foto: Bloomberg

NatWest Group, Storbritannias fjerde største bank, tjente 3,49 milliarder pund i tredje kvartal. Tallet var opp fra 3,23 milliarder pund et år tidligere, men 100 millioner pund lavere enn analytikernes snittestimat. Samtidig fortsetter rentemarginen å krympe, som følge av at kunder flytter penger fra kontoer uten rente til rentebærende innskuddskontoer. Guidingen for årets rentemargin ble av samme årsak nedjustert fra «rundt 3,15 prosent» til «mer enn 3 prosent».

Som om ikke det var nok, fikk NatWest skjenn for å ha stengt Brexit-politikeren Nigel Farages bankkonto. Styret ba i juli om en uavhengig gransking av saken, og resultatet ble offentliggjort fredag. Flere «alvorlige mangler» ble funnet i forbindelse med behandlingen av Farage, og NatWest ba politikeren om unnskyldning. På London-børsen ble aksjen straffet med et kursfall på 12 prosent.

Enda verre gikk det med franske Sanofi, som bommet på både topp- og bunnlinjeestimatet. Legemiddelgigantens salg krympet fra 12,5 milliarder euro i fjorårets tredje kvartal til 12,0 milliarder euro et år senere, mens nettoresultatet økte fra 2,1 til 2,5 milliarder euro. Ledelsen varslet dessuten at neste års inntjeningvekst blir rundt null, grunnet høye FOU-kostnader. Aksjen stupte 17 prosent.

I USA kom det regnskap fra flere olje- og gassprodusenter. Både Exxon Mobil, Chevron og Phillips 66 skuffet på inntjeningssiden, mens Imperial Oil slo konsensusestimatet med god margin. Et problem er at raffineri- og kjemikalievirksomhetene er mindre lønnsomme enn tidligere antatt, blant annet som følge av et «overtilbud» i det globale kjemikaliemarkedet. Av de fire aksjene var Chevron den største taperen ved firetiden fredag, med et kursfall på nesten 6 prosent. 

Det er også interessant at både Exxon Mobil og Chevron gjorde enorme oppkjøp i perioden 11.–24. oktober. da WTI-oljen kostet 86,90 dollar fatet i snitt. Nivået har siden falt til rundt 83,30 dollar fatet, noe som har bidratt til sektorens svake utvikling.