<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår «vill uke» i aksjemarkedet

Strategene i Nordea Markets ber kundene feste setebeltene for det de mener kan bli en «vill uke» i aksjemarkedet.

Publisert 28. okt. 2023 kl. 09.48
Oppdatert 29. okt. 2023 klokken 13.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
BUCKLE UP: Nordea-strateg Joachim Bernhardsen spår store kursbevegelser. Foto: Are Haram

Denne uken blir begivenhetsrik i aksjemarkedet. Den amerikanske sentralbanken (Fed) avholder rentemøte, og i tillegg kommer månedlige amerikanske sysselsettingstall og aktivitetsindeksen ISM.

«Forbered deg på betydelige markedsbevegelser», skriver strategene Joachim Bernhardsen og Erik Bruce i en oppdatering fredag.

Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt renten fast forrige uke, og den var klar på at styringsrenten har toppet ut. Nordea Markets mener nå at rentetoppen i eurosonen er nådd, ettersom veksten i både økonomien og inflasjon har avtatt.

Fokuset rettes nå mot USA, og hva Fed sier om utviklingen i rentene fremover.  Markedet priser inn at toppen er nådd, men med en viss sannsynlighet en ny økning mot slutten av året.

Renten er nå på 5,5 prosent.

«Vi ser at rentetoppen begynner å nås i en god del land nå. Selv om det er gode nyheter at det flater ut, er det stor spenning knyttet til videre utvikling», skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank i en oppdatering.

Tech-fall

Forrige uke var preget av tall fra amerikanske store teknologiselskaper. Flere varslet om usikker inntjening fremover, og ble dermed straffet på børsen.

«Høy verdsettelse av de store teknologiselskapene er kun mulig å svelge så lenge inntjeningen vokser friskt. Denne ukas resultater varsler om et mer usikkert inntjeningsbilde fremover og tech-aksjer ble følgelig straffet hardt», skriver Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

Tesla, Meta, Alphabet, Amazon, Microsoft, Apple og Nvidia utgjør de såkalte «Magnificent Seven», og står for 25 prosent av samleindeksen S&P 500. Dermed trekkes de brede indeksene ned på kursfall i disse, selv om andre selskaper faller mindre.

De seneste to ukene er «Magnificent Seven» ned hele 11,5 prosent.

Teknologiselskapene har lenge vært verdsatt relativt høyt, med tanke på at rentene har kommet opp mye.

«Mange har nok tenkt at så lenge selskapene kan vise til høy inntjeningsvekst så kan verdsettelsen forsvares. Etter at både Alphabet, Microsoft, Meta og Amazon rapporterte denne uka er markedet usikre på inntjeningsveksten fremover. Selskapene har riktignok jevnt over levert bra inntjeningstall for tredje kvartal, men signalene fremover er svakere», skriver Bernhardsen.