<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Snudde til nedgang på ukens siste handelsdag

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,5 prosent. John Fredriksens Archer falt tosifret etter resultatfremleggelse.

Publisert 16:33 3. nov. 2023
Oppdatert 16:39 3. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 629 ord
NED: Hovedindeksen både steg og falt i løpet av dagen, men endte til syvende og sist ned. Foto: Dreamstime

Ved lunsjtid så det ut til at børsen ville ende ukens siste handelsdag med oppgang, men på ettermiddagen snudde indeksen ned, og Oslo Børs stengte ned 0,53 prosent til 1.284,91 poeng.

Olje

Mye av grunnen til at oljedominerte Oslo Børs snudde ned ved stengetid, er et fall i oljeprisen.

Prisen på et fat nordsjøolje (Brent spot) lå ved stengetid på Oslo Børs fredag ettermiddag på 85,34 dollar, ned over to prosent i løpet av dagen. Den amerikanske lettoljen WTI lå på 81,00 dollar, ned 1,8 prosent.

Equinor endte dagen ned 2,1 prosent til 366,75 kroner etter at oljeprisen snudde ned. Selskapet meldte tidligere på dagen at det har funnet olje- og gass i en letebrønn ved Oseberg-feltet. Aker BP endte ned 1,0 prosent til 313,60 kroner, mens Vår Energi falt 5,1 prosent til 36,19 kroner. Mesteparten av fallet i sistnevnte skyldes at aksjen fredag går eksklusive utbytte på 1,20 kroner.

DNO falt 0,2 prosent til 11,35 kroner. DNB Markets har høynet kursmålet fra 12 til 14 kroner, basert på oppjusterte prognoser for oljeprisen, men i sin oppdatering ser meglerhuset ifølge TDN Direkt en senere oppstart av rørledningen mellom Irak og Tyrkia. Forventet oppstart skyves fra fjerde kvartal til tidlig neste år.

Archer , der John Fredriksen eier over 20 prosent, endte fredagen ned 10,4 prosent til 0,83 kroner i kjølvannet av kvartalsrapporten . To av dagens andre tallfremleggere, Odfjell Technology og Deep Value Driller, falt henholdsvis 4,8 og 2,6 prosent på sine tall.

Steg

Kjell Inge Røkkes Aker  la fredag morgen frem tall for tredje kvartal, og steg fra start på Oslo Børs. Oppgangen tiltok ytterligere ved lunsj, og konsernet endte dagen opp 5,8 prosent til 698,00 kroner. Nettoverdiene steg nesten 7 milliarder til 64,1 milliarder kroner. Dette er første kvartal med oppgang i Aker-verdiene siden første kvartal 2022, da konsernet nådde all-time high på 74,7 milliarder kroner.

Gram Car Carriers endte opp 1,9 prosent til 212,50 kroner på sin rapport som igjen viste en mangedobling av inntjeningen. Markedsutsiktene karakteriseres stadig som gunstige, med høye rater og lange kontrakter «som setter nye industristandarder når det gjelder dagrater og varighet.»

En av torsdagens store vinnere, Scatec , steg 6,2 prosent til 68,60 kroner i løpet av dagen. Konsernsjef Terje Pilskog har avvist behovet for emisjon , og resultatene i tredje kvartal knuste dessuten konsensus.

Norwegian endte dagen opp 6,4 prosent til 9,57 kroner i kjølvannet av rekordtallene som ble sluppet i går. DNB Markets og Carnegie har reagert med å høyne sine kursmål. Førstnevnte går fra 12 til 13,50 kroner, sistnevnte fra 12,70 til 14 kroner. Begge gjentar sine kjøpsanbefalinger.

Aker Horizons steg nye 15,0 prosent til 4,09 kroner etter gårsdagens kvartalsrapport.

Elopak steg 5,2 prosent til 26,30 kroner etter at selskapet torsdag la frem rapporten for tidenes beste kvartal . Storeier Ferd har i etterkant kjøpt seg bittelitt opp til 60 prosent. Meglerhusene DNB Markets, ABG Sundal Collier og Carnegie har alle høynet sine kursmål.

Skandia Greenpower lå lenge an til å bli dagens børsvinner, men endte dagen på tredje plass, opp 18,1 prosent til 0,69 kroner. Det kommer etter gårsdagens oppgang på nesten 40 prosent, etter å ha sendt ut en melding om oppkjøpsinteresse og samtaler med flere parter.

Statt Torsk steg på sin side 4,2 prosent til 0,50 kroner på dagens kvartalsrapport, der selskapet også presenterer fusjonen med Vesterålen Havbruk. Sistnevnte vurderer å gjennomføre en emisjon på 50-100 millioner, hvorav halvparten alt er sikret fra eksisterende aksjonærer i de to selskapene.

Falt

Klokkeaksjen Xplora Technologies  endte ned 6,0 prosent til 15,80 kroner på sine tall.

Norse Atlantic Airways meldte tidligere denne uken at tredje kvartal ble selskapets første med plusstall , og varslet samtidig en emisjon på en halv milliard for å komme seg gjennom vinteren. Klokken 09.00 fredag morgen kom meldingen om at flyselskapet nå har sikret 501 millioner kroner til kurs 11 kroner, tilsvarende en rabatt på 12 prosent fra gårsdagens sluttkurs. Aksjen endte ned 0,3 prosent til 12,52 kroner.