<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Da har de ikke livets rett

Analytikere frykter Citigroup står overfor den tøffeste hestekuren Wall Street har sett på årevis.

Publisert 6. nov. 2023
Oppdatert 6. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 396 ord
VIL KUTTE HARDT: Citigroup, ledet av Jane Fraser. Foto: NTB

Citigroup-sjef Jane Fraser varslet restrukturering og tøffe kutt i september, men kilder med kjennskap til prosessen hevder nå overfor CNBC at minst 10 prosent av de ansatte kan miste jobben i flere av storbankens større virksomheter.

Citigroup har i dag 240.000 ansatte på verdensbasis.

Kildene understreker at diskusjonene ennå er på et tidlig stadium og at tallene kan endre seg, men det som er sikkert er at Citigroup henger etter sine konkurrenter på alle måltall investorer er opptatt av. Avstanden har også økt siden Fraser inntok sjefsstolen tidlig i 2021.

Langt bak de beste

Aksjen handles til pris/bok 0,49, noe som er under halvparten av snittet for de største amerikanske bankene og mindre enn en tredjedel av JP Morgan, som er blant de beste i klassen. 

– Det eneste Fraser kan gjøre på dette tidspunktet er et virkelig betydelig kutt i antall ansatte. Hun må gjøre noe stort, og jeg tror det er en god sjanse for at kuttet vil bli større og mer smertefullt for Citi-ansatte enn de forventer, sier Edward Jones-analytiker James Shanahan til nettstedet.

Kutter Fraser 10 prosent eller mer i antallet ansatte, snakker vi om en av de største nedbemanningene Wall Street har sett på årevis. Mens konkurrentene har tynnet ut i rekkene, har Citigroup bare est ut under Fraser, målt i kostnader og ansatte. Banken har blitt pålagt av myndighetene om å rette opp utdaterte IT-systemer, et krav som fremskyndet avgangen for Frasers forgjenger, Michael Corbat. 

Lover 11 prosent

Fraser har ifølge CNBC lovet å løfte egenkapitalavkastningen til minst 11 prosent i løpet av de neste årene – noe som i tillegg til kostnadskutt krever topplinjevekst – en topplinjevekst som kan bli utfordrende å klare med svakere vekst i amerikansk økonomi.

– Ingen av investorene jeg har snakket med, tror Citigroup vil nå det målet i 2025 eller 2026. Hvis de ikke kan generere avkastning over sine kapitalkostnader, som typisk ligger rundt 10 prosent, har de ikke livets rett, sier Wells Fargo-analytiker Mike Mayo.

Til å lede restruktureringen i Citigroup har Fraser ifølge CNBCs kilder satt Titi Cole, leder for storbankens forbrukerbankvirksomheter i Asia, Europa, Midtøsten og Mexico. Hun kom til Citigroup i 2020, og har med sin bakgrunn i Wells Fargo og Bank of America erfaring med høye kostnader og store organisasjoner. BCG (Boston Consulting Group) har også en nøkkelrolle i endringsprosessen Citigroup nå er inne i.