<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

57 kilo med 500-lapper forlater Norge hver dag

10 milliarder kroner i kontanter forsvinner fra Norge hvert år, varsler Økokrim.

  Publisert 9. nov. 2023 kl. 13.54
  Oppdatert 9. nov. 2023 klokken 14.53
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 325 ord
  HVOR GÅR PENGENE? I de kriminelle miljøene er det liten tvil om at cash is king. Foto: Thomas Bjørnflaten

  I Norge er det i dag rundt 40 milliarder kroner i kontanter – omtrent det samme som i 1996. Det til tross for at bruken av kontanter har gått kraftig ned i løpet av de 27 årene.

  – Det er ikke mange som bruker kontakter i Norge i dag. Man skulle derfor tro at kontantbeholdningen totalt sett går ned. Det gjør den ikke, og det er grunn til å tro at en stor andel av kontantbeholdningen i dag benyttes i den kriminelle økonomien, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

  Hver dag forlater 27,4 millioner kroner i kontanter Norge, ifølge en ny rapport fra Økokrim. På årlig basis estimeres beløpet til 10 milliarder kroner.

  Det tilsvarer 57 kilo eller 55.000 500-lapper.

  Fant millioner i Sverige

  Årlig deklareres mellom 8 og 10 milliarder kroner inn til Norge, mens beløpet som deklareres ut kun er en brøkdel av dette.

  «Dette tyder på at penger smugles ut av landet, udeklarert, blant annet for å hvitvaskes, og så deklareres inn og føres tilbake i omløp i den norske økonomien», skriver Økokrim.

  Det har blitt gjort en rekke beslag av norske kontanter på vei ut av Norge og nedover i Europa. Blant annet ble det funnet 23 millioner kroner fordelt på fire lastebiler i Sverige tidligere i år.

  Bruker krypto

  Våren 2023 ble det innført begrensning i mottak av norske kontanter fra utlandet, noe som har ført til at organiserte kriminelle nå har vanskeligheter med å hvitvaske kontanter og gjøre opp for ulovlige varer.

  – Disse aktørene er omstillingsdyktige, og Økokrim ser at de kriminelle nå tar i bruk andre metoder for å hvitvaske kontanter, for eksempel mer bruk av krypto og annen valuta som euro og dollar, sier Lønseth.

  Økokrim sier de har kommet med forslag til tiltak som kan gi bedre oversikt over hvitvaskingsoperasjonene.

  – Dette er et komplekst problem uten enkle løsninger. Derfor vil vi i samhandling med andre arbeide mer med tiltakene for å redusere omfanget av hvitvasking gjennom norske kontanter, sier Økokrim-sjefen.