<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet er tunglastet i “big tech”

Oljefondets toppsjef Nicolai Tangen har i lengre tid advart om mørke skyer i finansmarkedene. Da er det kanskje pussig at fondets største investeringer er i verdens største teknologiselskaper?

  Publisert 10. nov. 2023 kl. 10.11
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 611 ord
  Tankekors?: Mens Nikolai Tangen forventer “et tapt tiår” i finansmarkedene, er Oljefondet tungt investert i store teknologiselskaper med høyere risiko enn markedet. Foto: Iván Kverme

  Det er ikke lystige ord, og det står heller ikke på adjektivene, når Oljefondets toppsjef uttaler seg om finansmarkedene. En av de siste uttalelsene til Tangen er fra Toronto Global Forum i Canada, hvor han advarte om et “tapt tiår” uten avkastning i finansmarkedene.

  Det er flere grunner til at man skal lytte til Tangen; få kjenner finansmarkedene bedre, og avkastningen til Oljefondet angår oss alle.

  Med Tangens uttalelser som utgangspunkt er det interessant å se hvordan Oljefondet posisjonerer sin egen aksjeportefølje for det som kan bli magre år. Hvis man forventer dårlige tider, er det vel nærliggende å tro at man investerer i defensive aksjer, eller kanskje i selskaper som har god utbyttekapasitet? En titt på Oljefondets ti største aksjeposter viser imidlertid at ni av selskapene er teknologiselskaper. 

   
  SelskapLandbeta

  Beholdning i mrd. kroner pr. 30.06.2023

  Apple IncUSA1,31358,9
  Microsoft CorpUSA0,9332,6
  Alphabet IncUSA1,04174,1
  Amazon.com IncUSA1,19152,3
  NVIDIA CorpUSA1,68131,7
  Nestle SASveits0,34100,3
  Meta Platforms IncUSA1,2199,9
  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwan1,1884,8
  ASML Holding NVNederland1,1784,7
  Tesla IncUSA2,2580
  www.nbim.com, Yahoo! Finance

  – Vi har en rekke ulike porteføljeforvaltere med hvert sitt delegerte mandat, og de tar posisjoner basert på sine vurderinger og syn. Vi har ikke noe offisielt “house view”, selv om Nicolai i kraft av å være fondets leder av og til uttaler seg eksternt på konferanser og i medier, sier kommunikasjonssjef Line Aaltvedt til Kapital.

  Evaluerer jevnlig

  At Oljefondets portefølje er teknologitung er selvfølgelig ikke helt unaturlig, gitt at mange av verdens største selskaper er nettopp teknologiselskaper. Samtidig er det nærliggende å spørre seg om Oljefondet har en overvekt i teknologi?

   – Vi gir ikke løpende kommentarer om overvekt/undervekt i porteføljen. Vi er et indeksnært fond, og vi vil alltid ligge ganske nær indeks når det gjelder sektoreksponering. Et avvik på sektornivå krever stor bruk av risikobudsjettet vårt. Vi kan ha større avvik på enkeltaksjer innenfor sektorer, sier Aaltvedt.

  Det er for øvrig verdt å merke seg at de fleste av aksjene på topp ti-listen har en beta over 1, dvs. at de innebærer større risiko enn aksjemarkedet som sådan. Ifølge Aaltvedt har imidlertid aksjeporteføljen som helhet omtrent samme risiko som referanseindeksen.

  – Alle porteføljeforvaltere evaluerer sine porteføljer jevnlig, samtidig som ledergruppen jevnlig evaluerer fondet totalt sett. Det tas løpende beslutninger som justerer porteføljen.

  Vi har ikke noe offisielt ‘house view’, selv om Nicolai i kraft av å være fondets leder av og til uttaler seg eksternt på konferanser og i medier.
  Line Aaltvedt

  Svært god avkastning

  Uavhengig av om Oljefondet har hatt en overvekt i teknologi eller ikke, er det liten tvil om at investeringene i big tech har båret frukter. Mens mange andre sektorer, ikke minst fornybar energi, har vært rammet av stigende renter, har big tech i betydelig grad kunnet ri AI-bølgen. Det er først og fremst de amerikanske selskapene på listen som har gjort det skarpt, med avkastningstall fra drøyt 30 (Apple) til nesten 200 prosent (Nvidia) så langt i år.

  Sistnevnte leverte for øvrig svært gode kvartalstall i august, og i Finansavisen kan man lese at Oljefondets Nvidia-aksjer i løpet av én dag ble mer enn 15 milliarder mer verdt.

  Tallene på foregående side er hentet fra Oljefondets halvårsrapport, som kom ut for noen måneder siden. I samme rapport kan man lese at 21,2 prosent av fondets aksjebeholdning pr. 30. juni var i segmentet teknologi, og at dette ga heftige 38,6 prosent avkastning i perioden.

  Oljefondet rapporterer kun nøkkeltall for tredje kvartal, og derfor er topp ti-listen på foregående side fra halvårsrapporten. Aksjeinvesteringene i tredje kvartal ga en avkastning på -2,1 prosent, og Aaltvedt forteller Kapital at dette er 0,12 prosent bedre enn referanseindeksen.

  Oljefondets nestleder Trond Grande uttalte for øvrig i siste kvartalsoppdatering at “det var særlig sektorene teknologi, industri og varige konsumvarer som bidro negativt til resultatet”. Mon tro om ikke Tangen har rett, og at de gode tidene er over for denne gang.