<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Røkke må pantsette aksjer til 12 mrd.

Skatteetaten vil ha sikkerhet for exit-skatten Kjell Inge Røkke eventuelt må betale. Derfor pantsetter nå investoren aksjer til 12 milliarder. 

  Publisert 10. nov. 2023 kl. 17.12
  Oppdatert 11. nov. 2023 klokken 09.34
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 283 ord
  SKATTEREGLER: Kjell Inge Røkke må nå pantsette aksjer til en verdi av 12 milliarder kroner.  Foto: Iván Kverme

  I en børsmelding fredag ettermiddag fremkommer det at Kjell Inge Røkke gjennom sitt investeringsselskap har pantsatt aksjer til en verdi av 12 milliarder kroner. Pantsettelsen skjer som følge av Røkkes flytting til Lugano i Sveits i fjor, som utløser en betinget skatteplikt. 

  Denne skatteplikten omtales også som «exit-skatt» og skal kun betales dersom han selger aksjer i selskapet sitt innen fem år etter han flyttet. Fordi Sveits ikke er en del av EØS krever Skatteetaten sikkerhet tilknyttet den midlertidig betingede skatten, nærmere bestemt på 35,2 prosent. Røkke må derfor pantsette 35,2 prosent av aksjene i sitt investeringsselskap TRG. 

  Milliardærens heleide investeringsselskap TRG eier 95,7 prosent av aksjene i TRG Holding, som igjen har en aksjebeholdning i Aker på 68,2 prosent. Røkke sitter følgelig på verdier i Aker for 34,1 milliarder norske kroner. Når han nå må pantsette 35,2 prosent av verdiene grunnet norske skatteregler tilsvarer det en verdi på 12 milliarder kroner. 

  Investoren meldte flytting til Sveits i september i fjor. Da skrev han følgende til medaksjonærer og medarbeidere i et brev:

  «Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked». 

  Utflyttingsskatten 

  Skatten ble innført i 2007 og har til hensikt å sørge for at nordmenn med høye aksjeverdier ikke skal kunne flytte til utlandet for å spare skatt. Reglene er utformet slik at dersom man ikke selger eller likviderer sitt eget selskap, bortfaller skatten etter fem år. 

  Før fremleggelsen av neste års statsbudsjett var det mye spekulasjoner rundt hva som ville skje med exit-skatten. Støre-regjeringen var imidlertid stille om saken, og skattesatsen på 35,2 prosent og reglene står seg enn så lenge.