<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara opp eller ned?

Publisert 13. nov. 2023
Oppdatert 13. nov. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 910 ord
Toppsjef i Yara, Svein Tore Holsether. Foto: Reuters/NTB

– Resultatet for tredjekvartal ble negativt påvirket av sterk prisnedgang, sammenlignet med samme tid i fjor, noe som presser marginene for hele bransjen. Selv om de underliggende etterspørselsdriverne for bransjen er positive, påvirkes nitrogenmarkedene av den geopolitiske situasjonen og volatilitet i råvaremarkedet, uttalte Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara, i forbindelse med fremleggelsen av selskapets tredjekvartalsrapport. For tallene var svake, også langt svakere enn ventet – gjødselprodusenten fikk en EBITDA før engangsposter på 396 millioner dollar i kvartalet, mot ventet 630 millioner. 

Resultatet etter skatt kom inn på kun to millioner, mot 402 millioner på samme tid i 2022. Dette til tross, blant analytikerne er det fortsatt en klar overvekt av kjøpsanbefalinger med kursmål godt over dagens – noen av dem peker likevel på at nylige økninger i gassprisene forårsaket av geopolitiske spenninger, svakere europeisk gjødseletterspørsel sammen med prispress på nitrogengjødsel i sum vil påvirke marginene negativt på kort sikt. 

Samtidig understrekes det at gjødselvolumene etter alle solemerker vil normaliseres etter hvert fordi bøndene har økonomiske incentiver til det. Og de svake kvartalstallene til tross – landbruksforholdene er positive, peker selskapet selv på i tredjekvartalsrapporten, og viser til at bransjekonsulenter estimerer økt kornproduksjon i 2023/24, til tross for tørke i flere regioner tidligere i år. Og selv om forholdstallet mellom matvarepriser over gjødselpriser gikk ned i tredjekvartal, er det fortsatt høyere enn historisk snitt, legges det dessuten til. 

KJØP: Analytiker Niclas Gehin i DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Yara med kursmål 450. Foto: Iván Kverme

– Vi forventer en stram markedsbalanse for gjødselprodukter i årene fremover. CRUs oversikt over ny ureaproduksjonskapasitet for de neste tre årene viser at vi skal gå fra fem til seks millioner tonn ny årlig produksjonskapasitet pr. år fra 2020 til 2023, til rundt en million tonn ny kapasitet pr. år de neste tre årene (sammenlignet med etterspørselsveksten, som i snitt utgjør tre til fire millioner tonn pr. år). Markedet virker etter vår mening å overdrive frykten for økt eksport av gjødsel ut fra Kina. Meldinger om investeringer i kinesisk gjødselproduksjon virker å ha vekket frykten for at årene med 14–15 millioner tonn netto eksport fra Kina skal komme tilbake. 

Vi mener den økte Kina-produksjonen bør sees i lys av deres ambisjon om å bli selvforsynt med matproduksjon (i dag importerer Kina fra det samme landet det forbereder seg mot en mulig krig mot, USA), heller enn å gå til eksport. Kina er i dag inne i en periode med høye energipriser og energirasjonering innenfor flere sektorer. Dette er en helt annen situasjon enn vi så i Kina rundt 2014 da eksportvolumet var høyt. Man hadde da lavere og fallende energipriser. Fra et planøkonomisk perspektiv er derfor incentivet for å drive med gjødseleksport signifikant mindre attraktivt enn for cirka ti år siden.

– Yara-aksjen prises nå til rundt 10x konsensus og sin normalinntjening (sammenlignet med historisk snitt på 11x). På siste kapitalmarkedsdag guidet selskapet at de vil i snitt bruke 1,2 milliarder dollar pr. år i CAPEX. Dette er noe opp fra de siste fire årene, men langt under nivåene frem til 2019. En slik form for økt kapitaldisiplin verdsettes av aksjemarkedet. I kombinasjon med en direkteavkastning på mellom seks og ni prosent synes vi Yara-aksjen fremstår som attraktivt priset. På toppen av dette får man opsjonsverdien av den økte inntjeningen Yara viser i urolige tider. Skulle for eksempel europeiske gasspriser komme opp mot 100 euro/mwh igjen til vinteren, viste regnskapsåret 2022 oss at Yara klarer å doble inntjeningen sin i slike volatile perioder.

Analytiker Kenneth Sivertsen, Pareto Securities. Foto: Iván Kverme

Kjøp! Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Yara med kursmål 430.

– Yara er fortsatt vårt beste spill innenfor industri, selv om aksjen leverte svakere enn antatt tredjekvartalstall som følge av lavere salgsvolum. Estimatene ble tatt ned betydelig, og nå er markedet på vei ut av lavsesong. Det gjør at etterspørselen er økende og de store markedene har begynt å bestille gjødsel igjen. Kombinert med at tender-aktiviteten globalt er høy, og markedsbalansen er relativt stram. Dermed er markedssentimentet positivt, og prisene har løftet seg noe fra bunnen i andrekvartal (normale sesongsvingninger). Ser man frem mot vinteren, mener vi det er betydelig oppside gitt høye energipriser, som drar opp kostnadene for sektoren. Yara vil i et slikt scenario klare seg betydelig bedre enn de fleste peers, grunnet en global plattform som sikrer tilgang på ammoniakk til en fordelaktig kostnad. En fordel som i 2021–2022 ga Yara solide marginer og sterk lønnsomhet. Dette gjør at vi mener det er oppside til estimatene som ikke er reflektert i aksjekursen, som nå priser selskapet på syklisk lav-inntjening. 

– Langsiktig mener vi Yara er veldig godt posisjonert, både innenfor jordbruk, men også industriell etterspørsel, og behovet for alternativ bruk av ammoniakk (for eksempel maritime fuel). Med en bra balanse, solid utbyttepolicy og gode vekstmuligheter mener vi aksjen kommer til å levere solide aksjonærverdier over tid. I sum, en aksje man bør eie.