<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

UBS spår rentekutt på 275 bips i 2024: – Noe stort er i anmarsj

UBS tror Fed vil senke renten med 275 basispunkter i 2024, godt drevet av en kommende resesjon. 

  Publisert 14. nov. 2023 kl. 17.25
  Oppdatert 14. nov. 2023 klokken 17.25
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 628 ord
  SPÅR STORE ENDRINGER: Jason Draho, sjeføkonom i UBS og Jerome Powell, toppsjef i Federal Reserve. Foto: UBS/Bloomberg

  Den amerikanske økonomien vil gli inn i resesjon neste år og det vil føre med seg kraftige rentekutt fra Federal Reserve, skriver UBS i en fersk analyse ifølge Business Insider.

  Den sveitsiske storbanken tror nå at Fed vil kutte styringsrenten med så mye som 275 basispunkter i 2024. Det er fire ganger så mye som det brede markedet forventer, ifølge CME FedWatch Tool. En kommende resesjon skal være utslagsgivende for at Fed vil måtte myke opp mer enn ventet, ifølge UBS.

  Analytikere og økonomiske eksperter ser på historien for å se hvordan man skal takle det som skjer i dag. Det eneste problemet er at det virker som om ingen klarer å bli enige om hvilket tiår de bør studere.

  Deutsche Bank mener USAs økonomi ligner sterkt på de turbulente tidene på 1970-tallet, med krig i Israel, oljesjokk og høy inflasjon. Samtidig sier økonomer i Det hvite hus at perioden etter andre verdenskrig er mer riktig fordi den oppdemmede etterspørselen fra pandemien til slutt vil avta.

  UBS er imidlertid uenig med begge de to ovennevnte, og sier at 90-tallet ligner mer på det økonomiske klimaet verdenslederne prøver å navigere seg gjennom i dag.

  Nytt «roaring 20's»?

  Jason Draho, sjeføkonom i UBS, leder en gruppe analytikere som har undersøkt situasjonen i markedet i dag. Ekspertene vurderer nå om 2020-tallet kan bli et nytt roaring 20's, som vi så nøyaktig et århundre tidligere.

  I løpet av denne perioden førte teknologiske fremskritt til en rask økning i produktiviteten, mens store industrier som bilindustrien, film og kjemikalier skjøt fart.

  Dataene fra markedet i dag antyder at dagens økonomi offisielt har gått inn i en ny tidsalder, ifølge UBS. «En tidsalder defineres av vekst, inflasjon og rentenivå. Disse er alle på sitt høyeste nivå siden før den globale finanskrisen», skriver analytikerne i analysen. 

  Analysen sier at et nytt optimistisk 20-tall potensielt er mulig å oppnå, men at det er fem faktorer som er nødvendige for å realisere dette:

  • Inflasjonen skal være kontrollert under 3 prosent. Den har allerede gått ned fra en inflasjonstopp på 9,1 prosent i juni 2022 til 3,7 prosent i september 2023
  • Bred investering over hele økonomien
  • En mer dynamisk økonomi etter pandemien
  • Avtagende politiske motvinder 
  • Økning i produktiviteten

  90-tallet mer likt

  De siste faktorene er de UBS mener det er minst sannsynlig at kommer til å skje, og derfor peker analytikerne på 90-tallet som et bedre utgangspunkt for hvordan resten av tiåret vi nå er inne i bør håndteres.

  – Den nåværende rentehevingsperioden ligner på 1994. Økonomien hadde da en myk landing i 1995, noe vi forventer i 2024, sier Draho. 

  – Resten av 90-tallet var preget av raskere vekst, økende produktivitet og deflasjon.

  – Noe stort er i anmarsj 

  Drahos team gjør det imidlertid klart at økonomien for øyeblikket er i en kaotisk tilstand som gjør prognoser svært vanskelig.

  Mange på Wall Street forberedte seg på en hard landing i begynnelsen av året, men det ble aldri til virkelighet. I stedet opplevde USA en vekst i BNP – opp 4,9 prosent i tredje kvartal 2023 – til tross for aggressive renteøkninger fra Fed som førte styringsrenten til den høyeste på 22 år.

  Samtidig så man usikkerhet i obligasjonsmarkedet, der visse statsobligasjonsrenter var på sitt høyeste på 16 år, før legendariske investorer som Bill Ackman ble tvunget til å snu i et stadig mer ukjent farvann.

  «Dette er utfall som er motsatt av konsensusprognoser i begynnelsen av året», skriver UBS.

  «Konklusjonen: Noe stort er i anmarsj i USAs økonomi», skriver analytikerne. 

  UBS nevner flere andre faktorer som også kunne forhindre et nytt roaring 20's.

  «Geopolitiske konflikter, politisk dysfunksjon og gjeldskrise er i hovedsak politiske valg som kan unngås, men som er vanskelige å forutsi. Andre risikofaktorer er energikrisen, klimakatastrofer og at kunstig intelligens mister dampen.»