<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Snuser på børs etter «take-off»

SpaceX forventer Starlink-inntekter på 10 milliarder dollar neste år. 2024 kan også bli året satellittselskapet går på børs.

Publisert 15. nov. 2023 kl. 15.59
Oppdatert 15. nov. 2023 klokken 16.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
OPPSVING: For Elon Musk og hans satellittvirksomhet Starlink. Foto: NTB

Diskusjonene går nå i SpaceX om en børsnotering av Starlink så tidlig som før utgangen av 2024, opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg.

Som et første skritt har SpaceX flyttet satellittvirksomhetens aktiva til et heleid datterselskap som til slutt skulle skilles ut i en børsintroduksjon. En endelig beslutning skal likevel ikke være fattet, og det er mulig at SpaceX beholder Starlink. Eventuelt kan en notering skyves til 2025. 

SpaceX-gründer og toppsjef Elon Musk har lenge snakket om en mulig Starlink-notering, men tidspunktet har vært uklart. I fjor fortalte han ansatte at noteringen kunne være flere år unna, men etterspørselen etter kommunikasjonstjenester via verdensrommet har tatt seg opp, og SpaceX forventer at Starlink vil generere rundt 10 milliarder dollar i inntekter neste år.

5.000 satellitter

Dette vil i så fall toppe rakettlanseringsvirksomheten og utgjøre to tredjedeler av totale SpaceX-inntekter, slik nyhetsbyrået skrev tidligere denne måneden.

SpaceX har siden etableringen i 2002 bygget opp et nettverk på over 5.000 satellitter som går i bane rundt jorden og gir høyhastighetsinternett til kunder i mer enn 60 land. Selskapet har lovet å bygge ut nettverket for flere milliarder dollar.

Finansielle detaljer om driften i SpaceX har vært sjeldne, men 2. november skrev Musk i et X-innlegg at Starlink genererte en kontantstrøm på «breakeven»-nivåer. Dette budskapet står i skarp kontrast til Musks uttalelser i fjor om at Starlink «fremdeles tapte penger.» Den gangen antydet han at hans største mål for virksomheten var at den «ikke gikk konkurs.»