<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bred nedgang i Asia tross USA/Kina-enighet

Det er stort sett rødt i Asia og særlig i Kina på tross av nye samtaler med USA.

  Publisert 16. nov. 2023 kl. 06.25
  Oppdatert 16. nov. 2023 klokken 06.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 333 ord
  SAMTALER: President Joe Biden og den kinesiske presidenten Xi Jinping. Foto: AP Photo

  I Japan faller Nikkei 0,4 prosent, mens den bredere Topix-indeksen svekkes 0,2 prosent.

  Ordreinngangen for maskiner i Japan var opp 1,4 prosent i september på månedsbasis, mot ventet 0,9 prosent, ifølge Trading Economics. På årsbasis var ordreinngangen ned 2,2 prosent, mot ventet en nedgang på 3,6 prosent.

  Japans eksport steg med 1,6 prosent i oktober på årsbasis, mot ventet 1,2 prosent, ifølge Trading Economics. Importen falt med 12,5 prosent i perioden, mot en ventet nedgang på 12,2 prosent. 

  Japans utenrikshandel genererte et ikke-sesongjustert underskudd på 662,6 milliarder yen i oktober, sammenlignet med et urevidert overskudd på 72,1 milliarder yen måneden før. Konsensusprognosen pekte mot minus 735,7 milliarder yen.

  I Kina går Shanghai Composite tilbake 0,5 prosent, Hang Seng i Hongkong er ned 1,3 prosent, og Kospi i Sør-Korea svekkes 0,1 prosent.

  Prisene for nye boliger i Kina var ned 0,3 prosent på månedsbasis i oktober. På årsbasis var prisene ned 0,1 prosent. I september var prisene ned 0,2 prosent på månedsbasis og falt 0,1 prosent på årsbasis.

  I India stiger Sensex 0,2 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,7 prosent, og Straits Times i Singapore er opp 0,1 prosent.

  USA/Kina-fremgang

  Ellers har USA og Kina gjenopptatt samtaler og er enige om å gjenoppta militær kommunikasjon. 

  Biden sa at han hadde understreket for Xi viktigheten av «fred og stabilitet» i Taiwanstredet, men omgikk et spørsmål om hvorvidt han stod ved sine fire tidligere uttalelser om at han ville beordre det amerikanske militæret til å forsvare Taiwan ved et angrep fra Kina.

  På møtet i San Fransisco onsdag ble USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping ble de også enige om å øke antall flyreiser mellom landene og samarbeide for å kontrollere narkotikahandelen.

  Xi sa at til tross for noen «alvorlige» utfordringer, burde de være «fullstendig i stand til å heve seg over forskjeller».

  På spørsmål om han fortsatt ser på Xi som en diktator, sa Biden at den kinesiske lederen «på en måte er det, fordi Xi styrer et kommunistisk land basert på en styreform som er totalt forskjellig fra vår», ifølge TDN Direkt.