<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Orkla-rally på sprekere børs

Hovedindeksen skyter fart etter en treg start på fredagen. Orkla stiger sjeldent mye etter en oppgradering.

Publisert 17. nov. 2023 kl. 09.02
Oppdatert 17. nov. 2023 klokken 11.07
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 742 ord
STIGER: På Oslo Børs fredag. Foto: Iván Kverme

           

Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs trekker opp fredag. Etter drøye to timers handel står den i 1.291,83, etter en oppgang på 0,7 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1,3 milliarder kroner.

Toneangivende Europa-børser boltrer seg også i positivt terreng. Tyske DAX stiger 0,7 prosent og franske CAC 40 0,8 prosent etter at kjerneinflasjonen fredag ble bekreftet til 4,2 prosent på årsbasis i oktober. Dette er ned fra 4,5 prosent måneden før.

Britiske FTSE 100 er opp 0,7 prosent til tross for at tall sluppet fredag viste et overraskende fall i detaljhandelen.

Futureshandelen peker mot svak oppgang på Wall Street etter at november-rallyet tok seg en pause torsdag. 

Norwegian ser rødt

Norwegian åpnet markant ned på fredagens varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å forby oppkjøpet av Widerøe. Selskapet har fått til 8. desember å svare, men 3. januar 2024 er satt som frist for tilsynets endelige konklusjon. Utover formiddagen har aksjen løftet seg, og er nå ned bare 0,2 prosent.

På den positive siden noterer Orkla seg for en sjeldent markant oppgang på 3,3 prosent til 77,78 kroner etter at DNB Markets har oppgradert aksjen fra hold til kjøp og høynet kursmålet fra 78 til 85 kroner.

Subsea 7 klatrer 1,6 prosent etter at flere kursmål har jekket opp kursmålet i kjølvannet av torsdagens kvartalsrapport. SpareBank 1 Markets har høynet fra 150 til 180 kroner og gjentatt kjøpsanbefalingen.

Utbytteaksjer viser styrke

Utbyttemaskinen Rana Gruber går fredag eksklusive utbytte på 3,23 kroner, men faller ikke mer enn 2,2 prosent (1,70 kroner), og er dermed egentlig opp. 

Det samme gjelder Mowi, som går eksklusive utbytte på 1,50 kroner, men ikke faller mer enn 0,6 prosent (1,00 kroner). I en analyse fredag høyner SpareBank 1 Markets kursmålet for sitt toppvalg i laksesektoren fra 620 til 655 kroner. 

Ifølge TDN Direkt har meglerhuset i den samme analysen oppjustert lakseprisestimatene for 2024 og 2025.

Økonominyhetene 2023-11-17 at 07:52

Trøim-aksjer opp og ned

Hafnia åpnet opp, men har snudd svakt ned etter en sterk rapport for tredje kvartal, der produkttankrederiet øker utbyttegraden til rekordhøye 70 prosent av resultatet etter skatt. Ifølge rapporten jobber selskapet også for en sekundærnotering i USA.

Fearnley Securities noterer seg ifølge TDN Direkt at en sekundærnotering i USA tidligere har vært nyttig for både likviditet og prising.

Ellers innen shipping faller BW LPG 4,6 prosent (7,50 kroner) til 155,80 kroner. Aksjen går fredag eksklusive utbytte på 0,80 dollar (8,75 kroner), slik at den i realiteten er opp.

Himalaya Shipping stiger for øvrig 1,5 prosent til 55,20 kroner etter at ABG Sundal Collier har oppjustert kursmålet fra 78 til 82 kroner.

En annen Tor Olav Trøim-relatert aksje, Borr Drilling, faller over 2 prosent dagen etter at selskapet la frem tall og konsernsjef Patrick Schorn varslet lovende utbytteutsikter. Pareto Securities er ikke like overbevist, og forventer ifølge TDN Direkt bare moderate utbetalinger de neste årene og forklarer det med at gjelden setter begrensninger.

Spekulerer i «aksjedrap»

Oljeprisene har flatet ut fredag etter torsdagens kraftige fall.

Brent-olje for januar-levering handles for 78,08 dollar pr. fat, opp 0,85 prosent (66 cent) siden midnatt, men ned fra 78,57 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen stiger 0,6 prosent til 73,34 dollar pr. fat.

Equinor stiger 0,5 prosent, Aker BP faller marginalt, mens Vår Energi er opp knappe prosenten.

BW Energy falt torsdag over 9 prosent etter en sjokkerende svak guiding for Dussafu-feltet utenfor Gabon. Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets går i en oppdatering langt i å antyde at storeiere i styret vil hamre ned forventningene.

– Jeg står for det jeg skrev, sier han til Finansavisen.

Fredag faller aksjen nye 1,3 prosent, etter at både DNB Markets, SEB og ABG Sundal Collier har nedjustert sine kursmål etter rapporten.

Solstad videre opp

Høyt på vinnerlisten merker vi oss MPC Energy Solutions, som stiger 7 prosent på fredagens melding om at selskapet er i prosess med å frigjøre 10,8 millioner dollar i frie kontanter fra sitt hybrid solcelle- og batterilagringsprosjekt på St. Kitts og Nevis.

Solstad Offshore fikk seg et løft på torsdag etter at Clarksons Securities tok opp dekning av aksjen med en kjøpsanbefaling og kursmål 43 kroner. Fredag stiger aksjen nye 2 prosent til 27,10 kroner, men meglerhuset ser fortsatt en oppside på 56 prosent.

Magnora stiger over 4 prosent etter avtale med NEO Energy og Dana Petroleum for omplassering av Western Isles FPSO-en til Greater Buchan-området på britisk sokkel, med ventet oppstart i 2026.

Høyt på taperlisten finner vi Statt Torsk, som faller over 10 prosent på syltynt volum. Selskapet har fredag innkalt til ekstraordinær generalforsamling tilknyttet sammenslåingen med Vesterålen Havbruk.