<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeoppgang sendte børsen opp på ukens siste handelsdag

Oslo Børs og oljekjempene steg på høyere oljepriser, der hovedindeksen endte opp 1,1 prosent. 

Publisert 17. nov. 2023 kl. 16.32
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 554 ord
OPP: Oslo Børs steg i løpet av dagen. Foto: Dreamstime

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,1 prosent til 1.296,28 poeng fredag. 

Ved stengetid på børsen ble et fat nordsjøolje (brent spot) omsatt for om lag 79,51 dollar, en oppgang på 2,7 prosent i løpet av dagen. Desemberkontrakten ligger på 79,30 dollar, opp 2,4 prosent. Spotprisen på den amerikanske lettoljen WTI ligger på 74,97 dollar, opp 2,9 prosent. 

Oppgangen er en delvis utflating fra torsdagens kraftige fall.

Equinor endte dagen opp 1,3 prosent til 349,00 kroner, Aker BP steg 0,7 prosent til 307,80 kroner og Vår Energi er opp 1,3 prosent til 35,22 kroner.

BW Energy falt torsdag over 9 prosent etter en sjokkerende svak guiding for Dussafu-feltet utenfor Gabon. Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets går i en oppdatering langt i å antyde at storeiere i styret vil hamre ned forventningene. Fredag falt aksjen nye 1,0 prosent til 25,85 kroner, etter at både DNB Markets, SEB og ABG Sundal Collier har nedjustert sine kursmål etter rapporten.

Ved børsåpning falt Norwegian kraftig på melding om at Konkurransetilsynet vil forby oppkjøpet av Widerøe. Selskapet har fått til 8. desember å svare, men 3. januar 2024 er satt som frist for tilsynets endelige konklusjon. I løpet av dagen hentet imidlertid aksjen seg inn igjen, og endte opp 1,8 prosent til 9,96 kroner. 

NRC Group steg 1,0 prosent til 12,30 kroner i løpet av dagen. Selskapet meldte om en kontrakt på 303 millioner kroner for fundament- og grunnarbeider knyttet til Nye Aker sykehus i Oslo.

Hafnia endte dagen opp 2,6 prosent til 72,05 kroner etter å ha lagt frem tall for tredje kvartal i morgentimene.

PetroNor falt 2,3 prosent til 7,59 kroner etter at selskapet meldte at datterselskapet African Petroleum Senegal Limited har gått på en rettslig smell i Senegal.

MPC Energy Solutions  endte dagen opp 7,5 prosent til 10,10 kroner etter at selskapet meldte om en prosess med å frigjøre 10,8 millioner dollar i frie kontanter fra sitt hybrid solcelle- og batterilagringsprosjekt på St. Kitts og Nevis. Tilbakeføringen av midlene skal forbedre selskapets frie kontantreserver og la selskapet fokusere sine ressurser mot mer lønnsomme aktiviteter, opplyses det.

Nordic Mining-aksjen steg  8,5 prosent i løpet av dagen til 0,79 kroner. På tirsdag kommer dommen i rettsaken der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten for å ha gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Norsk Hydro steg 2,4 prosent til 64,90 kroner. Selskapet åpnet på torsdag kveld et anlegg for resirkulering i Michigan i USA. Hydro har investert 150 millioner dollar i anlegget, som skal produsere 120.000 tonn resirkulert aluminium hvert år.

Magnora steg 2,6 prosent til 32,05 kroner etter avtale med NEO Energy og Dana Petroleum for omplassering av Western Isles FPSO-en til Greater Buchan-området på britisk sokkel, med ventet oppstart i 2026.

Statt Torsk-aksjen åpnet dagen med et fall på over 10 prosent, men snudde opp til en oppgang på 7,5 prosent til 0,75 kroner. Volatiliteten kan skyldes et lavt volum. Selskapet har fredag innkalt til en ekstraordinær generalforsamling tilknyttet sammenslåingen med Vesterålen Havbruk.

Orkla-aksjen steg 3,4 prosent til 77,86 kroner fredag etter at DNB Markets oppjusterte aksjen fra 78 til 85 kroner, og oppgraderte anbefalingen for aksjen fra hold til kjøp.

Subsea 7 steg 2,6 prosent til 147,50 kroner etter at flere kursmål har jekket opp kursmålet i kjølvannet av torsdagens kvartalsrapport. SpareBank 1 Markets har høynet fra 150 til 180 kroner og gjentatt kjøpsanbefalingen.