<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gruveselskap tungt ned etter forsinkelse

Akastor steg 7,1 prosent, mens Nordic Mining falt etter utsettelse av Førdefjorddommen.

Publisert 20. nov. 2023 kl. 16.26
Oppdatert 20. nov. 2023 klokken 16.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 436 ord
OPPTUR: Oslo Børs steg mandag. Foto: Magnus Skjølberg

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,78 prosent til 1.306,38.

Oljeprisen

Brent-oljen sto da børsen stengte opp 1,7 prosent til 81,99 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 2 prosent til 77,39 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 79,51 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Søndag skal ministrene fra OPEC+ møtes, der de vil gå gjennom det globale oljemarkedet og bestemme prioriteringer for det kommende året, skriver Bloomberg.

Så langt i år har oljeprisen falt 4,2 prosent, og det går spekulasjoner om at alliansen vil planlegge enda flere produksjonskutt for å få fart på oljeprisen igjen. Ifølge Reuters er det flere anonyme kilder i oljekartellet som bekrefter ytterligere kutt.

Equinor steg 1,5 prosent mens Aker BP klatret 2,2 prosent.

I rødt

På tirsdag skulle dommen i søksmålet om Førdefjorden legges frem. Nå utsettes avgjørelsen til januar, og Nordic Mining-aksjen falt 7,5 prosent mandag.

Gruvekonkurrent Rana Gruber endte ned 5,1 prosent. Selskapet la i forrige uke frem rekordsterke kvartalstall , og har i løpet av elleve kvartaler nå bikket en milliard kroner i utbytte.

Yara meldte mandag morgen at de skal bruke 2,4 milliarder kroner på karbonfangst- og lagring. Det likte ikke investorene som sendte aksjen ned 0,7 prosent.

BW Energy falt 1,2 prosent. Selskapet sjokkerte i forrige uke markedet med kjempekutt i guidingen, og analytikere spekulerer nå i «aksjedrap».

– De drar ut bunnpluggen og kutter alle forventninger én gang for alle, sier oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets.

Opptur

AutoStore steg 3,7 prosent etter styremedlem kjøpte aksjer for 3,3 millioner kroner. Aksjen har gjort det elendig på børs og er halvert siden noteringen i oktober 2021. Siden august er nedturen på over 30 prosent, mens november har vært en liten renessanse for aksjen. I perioden har den steget 45 prosent. 

Akastor  steg 7,1 prosent. I helgen ble det kjent at Erling Braut Haaland har sikret seg aksjer i selskapet for 1,3 millioner kroner.

Subsea 7 er en av tungvekterne som steg mest mandag. Aksjen endte opp 3,4 prosent. Selskapet har blitt tildelt en «sizeable» kontrakt fra Shell for demontering av undervannsinfrastruktur. Tidligere har oljeserviceselskapet brukt betegnelsen om kontrakter med en verdi på mellom 50 og 150 millioner dollar.

DNB Markets meldte mandag at de har oppjustert sitt kursmål på aksjen til 200 kroner, og gjentar kjøp. Oljeserviceselskapet leverte i forrige uke tredjekvartalstall omtrent som ventet , og analytikerne sa til Finansavisen etter rapporten at de mener det er mye som ligger til rette for at aksjen skal klatre videre.

Også Hafnia klatret etter at flere meglerhus har jekket opp kursmål, og aksjen endte opp 1,6 prosent.

Rederiet toppet fredag forventningene i tredje kvartal, og skrudde opp utbyttegraden til rekordnivå. Både ABG, Arctic, DNB Markets og Pareto ser nå større oppside for aksjen.