<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Morgan Stanley: - Disse aksjene kan bli rammet av slankepillene

Morgan Stanley trekker frem aksjene som kan bli rammet av økende slankepillebruk. 

  Publisert 23. nov. 2023 kl. 20.14
  Oppdatert 23. nov. 2023 klokken 21.49
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 416 ord
  ØKT PRESS: Morgan Stanley mener blant annet Walmart kan bli rammet av økt slankepillebruk. Avbildet er Adm.direktør i Walmart, Doug McMillon. FOTO: Bloomberg

  Det ser ut til at bruket av vekttapmedisiner er i ferd med å forandre forbrukermønstrene, men ifølge Morgan Stanley vil ikke alle selskaper innen matbransjen bli påvirket på samme måte.

  De medisinske gjennombruddene har styrket aksjene til farmasøytiske selskaper som Novo Nordisk og Eli Lilly kraftig. Dette har fått Wall Street til å spekulere i påvirkningen på alt fra treningsstudioer til flyselskaper. 

  Etterspørselen etter vekttapmedisinen Ozempic er så høy at danske Novo Nordisk har måttet rasjonere ut medisinen, skriver CNBC.

  Ser sammenhenger

  Morgan Stanley-analytiker Pamela Kaufman brukte data fra forskningsfirmaet Numerator for å undersøke hvilke selskaper som er mest avhengige av forbruk fra overvektige kunder. Forskningen fant at tyngre kunder hadde høyere kjøpefrekvens for visse mat-kategorier assosiert med vektøkning, noe som kan føre til en ujevn reduksjon i forbruket hvis legemidlene blir bredt adoptert.

  Aksjene som kan bli rammet

   

  Tim Hortons

  McDonalds

  Habit Burger

  Walmart

  PepsiCo

  Keurig Dr Pepper

  Hershey

  Conagra Brands

  Morgan Stanley

  «Vi estimerer en teoretisk påvirkning på 1-2 prosent på forbruket basert på denne analysen, på snacks, sukkerholdige drikker, alkohol og hurtigmat, under forutsetning av at 5-10 prosent av befolkningen bruker vekttapmedisiner. Imidlertid peker undersøkelsesdataene våre og medisinske studier på en mer drastisk reduksjon på 60-70 prosent i forbruket av mindre sunne kategorier, noe som antyder at kjøpefrekvensen kan falle enda mer» sa Kaufman tidligere denne uken.

  Forskningen viste at aksjer knyttet til billig mat var mer eksponert enn andre matprodusenter for overvektige kunder. Hurtigmatrestauranter var spesielt sårbare.

   «Kunder med fedme bruker mer på store hurtigmatkjeder og, relativt sett, mindre på hurtigmatrestauranter og uformelle spisesteder» sa Morgan Stanley. 

  Den hurtigmatkjeden øverst på listen er Canada's Tim Hortons, nå en del av Restaurant Brands International. I løpet av det siste året har den kjeden en 20 prosent høyere kjøpefrekvens blant overvektige kunder enn de uten.

  En annen kjede med høy eksponering for overvektige kunder er The Habit Burger-kjeden, som ble kjøpt av Yum Brands i 2020. Yums andre eiendommer, inkludert Taco Bell, rangerer lavere på listen over restaurantkjeder som er mest utsatt for redusert forbruk.

  En aksje som er mer risikabel er McDonald's, og er nest høyest på listen ifølge Morgan Stanley-forskningen.

  Undersprestert

  Bekymringene om Ozempic og lignende medisiner kan allerede påvirke aksjene til hurtigmat. Alle de tre nevnte underpresterer S&P 500 hittil i år. Yum Brands har den dårligste ytelsen, med aksjer omtrent uendret for året.

  Hurtigmatrestauranter er ikke de eneste selskapene i USA som kan bli rammet av slankere kunder, ifølge Morgan Stanley-forskningen

  Lavprisbutikker som Walmart og snack- og drikkevareselskaper som PepsiCo er også utsatt. Disse aksjene har også underprestert S&P 500 i 2023.