<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen-aksje straffet etter tall – John Fredriksen-rederi falt tosifret

Det ble en tung dag på Oslo Børs for John Fredriksens Avance Gas og Spetalen-aksjen Dolphin Drilling.

  Publisert 28. nov. 2023 kl. 16.27
  Oppdatert 28. nov. 2023 klokken 18.45
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 442 ord
  RØDT: John Fredriksen-dominerte Avance Gas falt tosifret på en rød børs. Foto: Thomas Bjørnflaten

                               

  Oslo Børs åpnet ned tirsdag og holdt seg i rødt ut dagen. Ved børsslutt stod hovedindeksen i 1.299,85, ned 0,9 prosent.

  Usikkerhet rundt oljetoppmøte

  Øynene rettes mot torsdagens ministermøte i Opec+, der markedet undrer på hvorvidt det kommer flere produksjonskutt. Det mye omtalte og allerede utsatte oljetoppmøte til torsdag kan bli ytterligere utsatt, meldte Reuters tirsdag ettermiddag.

  Januar-kontrakten for nordsjøoljen er tirsdag opp 0,9 prosent til 80,63 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 80,42 dollar fatet da Oslo Børs stengte mandag.

  Den amerikanske WTI-oljen er opp 1,0 prosent til 75,48 dollar pr. fat.

  Smell for gassrederier

  Kvartalssesongen går for alvor mot slutten, men noen selskaper gjenstår. Blant annet John Fredriksen-kontrollerte Avance Gas og Spetalen-aksjen Dolphin Drilling. Det ble en eneste stor skuffelse.

  Gassrederiet Avance klarte ikke helt å leve opp til forventningene i tredje kvartal. I et brennhett VLGC-marked leverer rederiet svakere tall sammenlignet med andre kvartal. Det sendte aksjen ned 11 prosent til 156,00 kroner etter en himmelferd på 175 prosent hittil i 2023.

  Et annet gassrederi som har levert tall for tredje kvartal er CoolCo . Rederiet betaler utbytte for fjerde kvartal på rad, men inntektene falt. Aksjen endte ned 8,6 prosent til 132,60 kroner.

  Dolphin Drilling endte tredje kvartal med underskudd, men melder om en sterk ordrebok og nye kontrakter. Selskapet har fått kontrakt på sin tredje rigg, men sliter imidlertid med betalinger fra Nigeria. Aksjen ble straffet hele 11,7 prosent til 8,90 kroner.

  Aksjer i fokus

  Northern Drilling skjøt opp 80 prosent mandag, og fortsatte opp 93 prosent på høy omsetning tirsdag. Den siste måneden har aksjen dermed steget over 900 prosent, men tapene så langt i år er langt fra hentet inn. Siden nyttår er aksjen fortsatt ned over 80 prosent.

  Det Fredriksen-kontrollerte riggselskapet har en voldgiftssak gående, og dommen i Awilco Drilling-saken har gitt en sterk smitteeffekt til Northern Drilling.

  Mærsk har solgt seg helt ut av Höegh Autoliners, med et aksjesalg verdt 1,8 milliarder kroner. Den danske rederigiganten var før salget den nest største aksjonæren i bilfraktrederiet, med en eierandel på 10,48 prosent. Aksjen falt 1,7 prosent til 90,85 kroner, fortsatt over salgskursen til Mærsk.

  Nedsalget av egenkapitalbevis fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør i Sparebanken Sør viste at hele 8300 vil være eiere i banken, og overtegningen var svært stor. Nedsalget bestod av tre ulike tilbud; et til institusjonelle investorer, et til småsparere og et til bankens egne ansatte. Samlede tegninger utgjorde i overkant av 8,3 milliarder kroner. Aksjen endte opp 3,6 prosent.

  IDEX Biometrics har fått bestillinger fra flere kunder for biometriske sensorløsninger som skal brukes i digitale applikasjoner for autentisering og kryptostyring, skriver selskapet i en børsmelding tirsdag. Aksjen bykset til 9,2 prosent til 58 øre.