<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dow-rally, men Nasdaq snur ned

Dow Jones stiger markant på Wall Street, men gevinstsikring sender Nasdaq i minus. De tre nøkkelindeksene ligger likevel an til markant oppgang i november.

  Publisert 30. nov. 2023 kl. 15.33
  Oppdatert 30. nov. 2023 klokken 19.09
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 585 ord
  OPPGANG: The Charging Bull-statuen utenfor børsen i New York. Foto: Bloomberg

  Oppdatert 19.04

  Wall Street startet dagen i grønt terreng torsdag, men siden har stemningen surnet noe. Slik går det med de ledende indeksene etter drøyt halvgått løp:

  • Industritunge Dow Jones stiger 0,8 prosent til 35.697,87.
  • Teknologiindeksen Nasdaq faller 0,6 prosent til 14.171,90.
  • Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,1 prosent til 4.545,03.

  «Fryktindeksen» VIX stiger nesten 3 prosent til 13,34 – et generelt lavt nivå. Den amerikanske «10-åringen» tikker noe opp til 4,34 prosent, mens «2-åringen» står i 4,71 prosent.

  Gevinstsikring i tech

  Samtlige indekser ligger likevel an til å avslutte november i kraftig pluss. Dow Jones ligger an til 8 prosent oppgang, S&P 500 noe mer, mens Nasdaq har steget rundt 10 prosent.

  – Mye av det vi har sett i november er bare en erkjennelse av at økonomien fortsatt går bra, at forbrukerne er standhaftige og at Fed sitter stille, mer enn noe annet. Hvis dette holder seg fra nå og ut året – som er vårt mest sannsynlige scenario – tror vi markedet vil fortsette oppover, sier investeringsdirektør Chris Zaccarelli hos Independent Advisor Alliance til CNBC. 

  Nettstedet forklarer nedgangen for Nasdaq-indeksen med gevinstsikring i «big tech.» Alphabet og Meta er ned over 2 prosent, Apple og Amazon 0,5-1,0 prosent.

  Prispresset faller i USA

  Like før børsåpning kom viktige makrotall fra landets myndigheter. Prisveksten er nå på sitt laveste på over 2,5 år. PCE-inflasjonen i USA (personal consumption expenditure) kom inn på 3,0 prosent på årsbasis i oktober, ned fra 3,4 prosent i september

  Kjerne-PCE, som er Feds foretrukne inflasjonsmål, ble i oktober oppgitt til 3,5 prosent, mot 3,7 prosent i september og konsensus på 3,5 prosent.

  I tillegg viser tallene at flere har søkt om ledighetstrygd for første gang. Antallet nye trygdesøknader endte på 218.000 forrige uke, noe lavere enn ventet på forhånd.

  Ellers på makrofronten falt «pending home sales» 1,5 prosent på månedsbasis i oktober, mot ventet et fall på 2,0 prosent. Innkjøpssjefsindeksen Chicago PMI kom inn på 55,8 i november, mot ventet 45,4 ifølge Trading Economics.

  Åpner for nye renteøkninger

  Investorene er håpefulle på at USAs sentralbank, Federal Reserve, tolker inflasjonstallene dithen at en ny renteheving i desember ikke blir nødvendig, skriver CNBC.

  Fed-sjefen for New York, John Williams, sa på bankens Bretton Woods-konferanse torsdag at Fed er ved eller nær rentetoppen, men åpnet for nye økninger hvis inflasjonstrykket vedvarer.

  – Jeg forventer det vil være passende å opprettholde en restriktiv holdning i ganske lang tid for fullstendig å gjenopprette balansen og få inflasjonen tilbake til 2 prosent-målet på varig basis, sa han ifølge Bloomberg.

  Williams forventer at USA-inflasjonen vil falle til 3,00 prosent i år og videre til 2,25 prosent neste år, for så å nærme seg 2,00 prosent i løpet av 2025.

  Tech-rally etter kvartalstall

  Salesforce stiger 6,5 prosent etter at IT-selskapet la frem tallene for tredje kvartal, som var bedre enn analytikerne ventet på forhånd. Selskapet omsatte for 8,7 milliarder dollar. Resultat pr. aksje endte på 2,11 dollar, en økning på over 50 prosent fra samme kvartal i fjor, og mot analytikernes forventning på 2,05 dollar pr. aksje. Så langt i år er oppgangen på nærmere 90 prosent.

  Ford steg i førhandelen, men faller over 3 prosent til tross for nyheten om at bilgiganten gjeninnfører guidingen for 2023. Fords produksjon har vært sterkt preget av den omfattende streiken i tredje kvartal, og endte dermed opp med å trekke hele guidingen i oktober.

  Dataskyselskapet Snowflake går frem over 6 prosent etter spådommer om økte inntekter i fjerde kvartal som følge av sterkere AI-etterspørsel.

  Ellers stiger Pinterest og Snap henholdsvis 1,8 og 6,6 prosent etter at Jefferies oppgraderte de sosiale medie-plattformene fra en hold- til kjøpsanbefaling.