<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikret milliardavtale – investorene sendte aksjen rett ned

Kongsberg falt over 4 prosent på tross av milliardavtale. 

Publisert 16:26 4. des. 2023
Oppdatert 16:30 4. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
I RØDT: Oslo Børs falt mandag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Oslo Børs åpnet i rødt, og fallet bare tiltok utover dagen. Hovedindeksen endte i 1.290,24, ned 1,08 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 1,5 prosent til 77,74 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 1,6 prosent til 72,97 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 80,78 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Senioranalytiker i Arctic, Ole-Rikard Hammer, sier til TDN Direkt at han tror oljeprisfallet etter OPEC+-møtet skyldes at Saudi-Arabia ikke klarte å skape et inntrykk av en sterk og sammenhengende gruppe.

«Vår forventning om at Saudi-Arabia ville lede gruppen i å sende et sterkt «whatever it takes»-melding viste seg å være helt feil. Selv om tegn på intern OPEC+-motstand ikke er uvanlig, var det overraskende», skriver han i en oppdatering.

Hammer mener at Saudi-Arabia og OPEC+-gruppen etterlot et inntrykk av å overselge den endelige produksjonsavtalen, som de ifølge analytikeren må ha visst at markedet ville begynne å stille spørsmål ved.

«I sum er det noen viktige utestående spørsmål angående Saudi-Arabias syn på markedet og dets OPEC+-partnerskap. Siden 2015 har oljemarkedet vært basert på tilstedeværelsen av en Saudi put, det vil si at i tider med trøbbel kan markedet stole på at Saudi-Arabia går inn og støtter opp balansen. Hvis det lenger ikke er tilfelle, kan det ved neste lavkonjunktur, som mange markedsaktører tror er like rundt hjørnet, ha en mye større prispåvirkning enn forventet», skriver Hammer.

Dermed har risikoen og usikkerheten økt, samtidig er meglerhuset bekymret over den uventede lageroppbyggingen i fjerde kvartal etter svak etterspørsel i Kina og USA.

Equinor falt 2,7 prosent, mens Aker BP endte ned 2,8 prosent. Vår Energi falt 3,3 prosent.

I rødt

Kongsberg Gruppen  ble svekket 4,3 prosent til tross for at selskapet nå har sikret seg en avtale for vedlikehold av norske fregatter verdt opptil 17 milliarder.

Norsk Titanium meldte mandag morgen at ledelsen ønsker å hente opptil 225 millioner kroner. Investorene responderte med å sende aksjen ned så mye som som 32,58 prosent, men fallet avtok til 6,1 prosent ned. Aksjen er hittil i år ned over 40 prosent.

Northern Drilling steg kraftig i forrige uke, men har nå snudd ned og falt mandag 9,5 prosent til 4,60 kroner. Aksjen er den siste uken imidlertid fortsatt opp 240 prosent.

Bakgrunnen for forrige ukes oppgang var riggselskapets pågående voldgiftssak mot Hanwha Ocean . Awilco Drilling-aksjen gikk i slutten av november i taket etter medhold i en lignende sak, noe som har gitt et lite håp om at også Northern Drilling kan vinne.

Opptur

Blant aksjene som steg mandag var Telenor, som endte opp 2,4 prosent. Tungvekteren Goldman Sachs oppgraderte i dag aksjen til «kjøp».

«Vi argumenterer for at vekst, avkastning og aksjeoppgang er på vei» skriver analytikere i storbanken Goldman Sachs i en fersk sektorrapport. Kursmålet er satt til 144 kroner og aksjen stiger i dag til 118,95 kroner.

Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier har lenge vært lunken til AutoStore. Nå har han fått øynene opp for selskapets høye marginer, og oppgraderer aksjen til kjøp. Aksjen steg 4 prosent på analyseoppdateringen.

Hexagon Purus meldte søndag kveld at de har mottatt ordrer på hydrogendistribusjonssystemer til en verdi på rundt 9,6 millioner euro. Det sendte aksjen opp 0,4 prosent mandag.