<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs stiger i grønt

Green Minerals stiger kraftig på regjeringsflertall for gruvedrift på havbunnen.

  Publisert 5. des. 2023 kl. 09.03
  Oppdatert 5. des. 2023 klokken 10.46
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 533 ord
  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    -   -   -   -  

  Saken oppdateres gjennom børsdagen.

  Oslo Børs åpnet ned, men snudde kjapt opp. Klokken 10.45 står hovedindeksen i 1.298,01, opp 0,6 prosent.

  Det var forventet at børsen ville åpne ned etter det brede børsfallet i Asia, samt negativ stemning på Wall Street.

  Aksjer i fokus

  Regjeringen har sikret flertall for gruvedrift på den norske havbunnen, noe Green Materials har spesialisert seg på. Aksjen fyker opp 72,1 prosent til 6,78 kroner aksjen, men siden børsnoteringen i mars 2021 er fallet fortsatt på 80 prosent.

  Tidligere har toppsjef Ståle Monstad uttalt at området det åpnes for gruvedrift i, som er i Barentshavet og Grønlandshavet, er «midt i blinken» for dem.

  Argeo, som blant annet tilbyr offshoretjenester innen marine mineraler, stiger 8,1 prosent til 4,02 kroner.

  Børsnykommeren Multiconsult har kjøpt tilbake 650.000 aksjer til kurs 130 kroner, ifølge en børsmelding mandag ettermiddag. Etter kjøpet eier konsulentselskapet nær 840.000 aksjer, tilsvarende 3,03 prosent av aksjekapitalen. Aksjen øker 0,8 prosent til 123,00 kroner.

  Tirsdag morgen ble det kjent at Finanstilsynets forventning til DNBs rene kjernekapitaldekning samlet sett reduseres med 0,3 prosentpoeng fra 31. desember 2023.

  «Dette bør redusere bankens kapitalmål tilsvarende og, alt annet likt, tillate 2,2 kroner pr. aksje i høyere utbytter eller flere tilbakekjøp», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

  DNB-aksjen stiger 0,8 prosent til 208,80 kroner.

  Idex Biometrics og Toppan Group-selskapet Toppan Gravity introduserer biometriske kort utstyrt med Idex Pay-løsningen. Idex-aksjen styrker seg 5,2 prosent til 53 øre, etter et fall på nærmere 50 prosent hittil i 2023.

  På grunn av manglende finansiering anbefalte styret i Hyon tidligere i år at selskapet avvikles. Nå melder selskapet at salgsprosessen går bra, men det forventes at tidslinjen vil strekke seg inn i første kvartal til neste år. For å styre denne prosessen er Harald Bjørn Hansen utnevnt til midlertidig adm. direktør. Aksjen går tilbake 18,5 prosent til 22 øre.

  Nordic Mining startet mekanisk installasjon ved flere områder av prosessanlegget på Engebø i Sunnfjord. Meldingen sender aksjen opp 3,5 prosent til 89 øre, etter en oppgang på 50 prosent siste tre måneder.

  Ellers stiger Bergenbio 10,1 prosent som børsens sjette mest omsatte aksje, uten nyheter fra biotech-selskapet.

  Oljeprisen

  Et fat brent-olje koster tirsdag morgen 78,05 dollar fatet, noe som gir flat utvikling i dagens handel. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 77,74 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

  Den amerikanske WTI-oljen stiger 0,1 prosent til 73,09 dollar fatet.

  Forrige uke holdt Opec+ møte der de kom frem til noen flere kutt, uten at de klarte å løfte oljeprisen nevneverdig. Nå sier Saudi-Arabias energiminister at de kan fortsette å kutte oljeproduksjonen etter mars om nødvendig.

  Sparebank 1 Markets oppgraderer Equinor og Bluenord fra nøytral til kjøpsanbefaling. Høyere estimater og svak aksjekursutvikling den siste tiden er årsaken, skriver TDN Direkt. 

  «For 2024 forventer vi et mer balansert oljemarked enn for 2023. Støttende faktorer er en disiplinert Opec+-strategi og tilsynelatende høyere break-even-priser for amerikansk skiferolje», skriver meglerhuset.

  Equinor stiger 0,9 prosent, mens Bluenord går frem 1,4 prosent. Aker BP stiger 1,1 prosent prosent, og Vår Energi er opp 1,3 prosent.