<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flertall for gruvedrift på havbunnen – aksje opp 120 prosent

Regjeringsflertall for gruvedrift på havbunnen ga store utslag på grønn Oslo Børs – aksje opp over 100 prosent.

Publisert 16:26 5. des. 2023
Oppdatert 16:55 5. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
DOBLET SEG: Green Minerals-aksjen endte opp over 120 prosent tirsdag. Foto: NTB

Saken oppdateres.

Ap, Sp, Frp og Høyre er etter flere ukers forhandlinger enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen. Dette var med på å prege flere aksjer på en grønn Oslo Børs som endte opp 0,2 prosent til 1292,16 tirsdag.

Spesialisert til oppgaven

Som ventet har regjeringen sikret flertall for gruvedrift på den norske havbunnen, noe flere selskaper har spesialisert og ventet på. Green Minerals-aksjen gikk til himmels og endte opp 122,3 prosent til 8,76 kroner aksjen. Siden børsnoteringen i mars 2021 er fallet, til tross for dagens oppgang, på rundt 70 prosent.

Argeo, som blant annet tilbyr offshoretjenester innen marine mineraler, steg 7,5 prosent til 4,00 kroner.

Volatil oljepris

Oljeprisen har ikke klart å bestemme seg tirsdag, men endte opp over 1 prosent etter overraskende tall fra USA.

Januar-kontrakten for nordsjøoljen er opp 1,2 prosent til 78,95 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 77,74 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Den amerikanske lettoljen, WTI, stiger 1,2 prosent til 73,88 dollar fatet.

Forrige uke holdt Opec+ møte der de kom frem til noen flere kutt, uten at de klarte å løfte oljeprisen nevneverdig. Nå sier Saudi-Arabias energiminister at de kan fortsette å kutte oljeproduksjonen etter mars om nødvendig.

Børsvinner bykser på videre

Gassrederiet BW LPG bykset opp 4 prosent som en av de mest omsatte aksjene. Så langt i år er aksjen opp 121 prosent.

Goldman Sachs har høynet kursmålet på Entra til 78 kroner pr aksje, fra tidligere 64 kroner, skriver TDN Direkt. Aksjen reagerte opp 3 prosent til 105,70 kroner.

Storbanken har også sikret over 10 prosent av aksjene i Crayon. Etter transaksjonen kontrollerer storbanken over 9,3 millioner aksjer, og er dermed største aksjonær. Aksjen steg 2,4 prosent.

Golden Ocean Group var eks utbytte i dag. Aksjen falt 6,3 prosent.

Idex Biometrics og Toppan Group-selskapet Toppan Gravity introduserer biometriske kort utstyrt med Idex Pay-løsningen. Idex-aksjen styrket seg 5,6 prosent til 53 øre, etter et fall på nærmere 50 prosent hittil i 2023.

På grunn av manglende finansiering anbefalte styret i Hyon tidligere i år at selskapet avvikles. Nå melder selskapet at salgsprosessen går bra, men det forventes at tidslinjen vil strekke seg inn i første kvartal til neste år. For å styre denne prosessen er Harald Bjørn Hansen utnevnt til midlertidig adm. direktør. Aksjen falt 18,5 prosent.

Ellers stiger Bergenbio og Nordic Semiconductor henholdsvis 9,2 prosent og 7,1 prosent på høy omsetning, uten selskapsspesifikke nyheter.