<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her er Norges 500 største bedrifter

Ingen truer Equinor som Norges suverent største bedrift. Nummer 500 på listen er godteriprodusenten Mondelez. 

Publisert 7. des. 2023
Oppdatert 19. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 380 ord
Helt suveren: Equinor er like store som de ti neste selskapene på Kapitals liste over Norges største bedrifter. I løpet av 2022 ble omsetningen nesten doblet for konsernsjef Anders Opedal.  Foto: Javad Parsa/NTB

I sommernummeret presenterte Kapital som vanlig listen over Norges 500 største bedrifter – for alle som hadde tallene klare. Nå er listen over de 500 oppdatert og komplett. 

Equinor   har aldri vært så suverene som i 2022. Oljegiganten endte året med en omsetning på 1.450 milliarder kroner – eller 150 milliarder dollar hvis vi holder oss til selskapets husvaluta. Yara og Norsk Hydro passerte begge 200 milliarder kroner for første gang i fjor, på de neste plassene, men vi kan summere opp de ti neste selskapene på listen og når fortsatt ikke opp til Equinors samlede tall. 

Rekordene kom på løpende bånd for langt flere enn Equinor. Både omsetning, resultater og skatteregningen føk rett til vers. Det samme gjorde cut’en for å komme med på den endelige listen over landets 500 største bedrifter. Mondelez krympet omsetningen med 100 millioner i fjor til 2,1 milliarder kroner – og knep 500-plassen. 

Til sammenligning hadde nummer 500 på listen henholdsvis 1,9 og 1,7 milliarder i omsetning etter årene 2021 og 2020. 

Flest unoterte norskeide

Den største gruppen av bedrifter blant de 500 største er unoterte norskeide virksomheter, med til sammen 199 bedrifter. 167 utenlandske selskaper har datterselskaper i Norge, mens 99 børsnoterte også kom seg over cut’en. Da gjenstår 35 offentlig eide virksomheter.

Hvis vi tar på oss de geografiske brillene, har over en tredjedel av selskapene adresse Oslo. Det betyr ikke at de 185 selskapene har størstedelen av virksomheten samlet i hovedstaden, snarere tvert imot, men selskaper som Yara   , Norsk Hydro   , DNB   og Orkla   har alle plassert hovedkontoret i Oslo. 

Oljefylket Rogaland er nummer to på denne listen med 67 av bedriftene, inkludert selvfølgelig Equnior. Hvis vi summerer opp den samlede omsetningen i de ulike fylkene, vil bildet se annerledes ut.  Da vil Rogaland kutte kraftig inn på forspranget til Oslo. 

Akershus blir knepent slått av Rogaland og endte opp 2022 med 64 bedrifter blant de 500 største. Aker BP   og Telenor   er de største med adresse Akershus.  

Storfylket Viken blir oppløst igjen ved årsskiftet, men det skjer ingenting med Vestland fylke, der vi finner 53 av de 500 største. Trønderne derimot blir skikkelig slått i denne konkurransen og må nøye seg med 21 selskaper. To tredjedeler av disse igjen holder til i Trondheim. 

Alle fylkene, bortsett fra Finnmark, er representert blant Norges 500 største bedrifter.