<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shippingsmell på Oslo Børs – milliardærfight løftet Solstad

En rekke rederier falt på Oslo Børs torsdag, mens Solstad Offshore føk opp på feiden mellom Sveaas og Røkke.

  Publisert 7. des. 2023 kl. 16.29
  Oppdatert 7. des. 2023 klokken 16.44
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 419 ord
  ENDTE I MINUS: Oslo Børs falt torsdag. Foto: Magnus Skjølberg

                                                              

  Hovedindeksen ved Oslo Børs falt torsdag 0,3 prosent til 1.287,64. Omsetningen av aksjer og egenkapitalbevis var på 5,1 milliarder kroner.

  Ved børsslutt var januar-kontrakten for Brent-oljen opp 1,1 prosent til 75,09 dollar fatet, og WTI-oljen var opp 1,3 prosent til 70,27 dollar pr. fat. Ved børsslutt onsdag ble Brent-oljen handlet rundt 75,70 dollar fatet.

  Equinor steg 1,3 prosent til 332,95 kroner. Aker BP steg 0,2 prosent til 294,10 kroner. Vår Energi falt 0,4 prosent til 31,62 kroner. Seacrest Petroleo falt 10,0 prosent til 9,00 kroner etter å ha gjort en emisjon på rundt 280 millioner kroner med en tegningskurs på 9,00 kroner. Onsdag var sluttkursen rett under 10 kroner.

  Solstad Offshore og uenighet om offshorerederiets restrukturering stjal mye av oppmerksomheten gjennom torsdagens handel. Aksjen endte opp 5,7 prosent til 27,66 kroner, etter at investor Christen Sveaas gikk knallhardt ut mot Kjell Inge Røkkes Aker og forslaget til restrukturering. Sveaas mener restruktureringen vil innebære en grov forskjellsbehandling av aksjonærene og et klart brudd på normal markedspraksis, og krever en ekstraordinær generalforsamling i Solstad Offshore for å vurdere søksmål mot rederiets styre og styreleder og daglige ledere i Røkke-selskapene Aker Capital og AMSC. AMSC-aksjen falt 5,7 prosent til 24,65 kroner.

  Sveaas til krig mot Røkke og den store atomkraftdebatten
  07.12.2023 Påstandene og anklagene hagler om atomkraft etter den såkalte Rystad-rapporten, men hva er alternativet hvis klimamålene skal nås? Vi tar debatten med leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen, daglig leder i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer og postdoktor ved Institutt for elektrisk energi på NTNU, Martin Hjelmeland. Vi ser også på den nye krigen som har brutt ut mellom Christen Sveaas, Kjell Inge Røkkes Aker og Solstad Offshore i kjølvannet av restruktureringen i offshorerederiet, samt trafikktallene fra SAS og Bilia som tar elbilgrep.

  Flere shippingaksjer trakk ned torsdag. Gassrederiene BW LPG og Avance Gas falt henholdsvis 8,0 prosent til 153,40 kroner og 11,9 prosent til 145,20 kroner. Sistnevnte gikk ekskludert utbytte på 0,50 dollar torsdag.

  Tankduoen Frontline og Hafnia falt henholdsvis 2,2 prosent til 209,30 kroner og 3,2 prosent til 65,70 kroner.

  Höegh Autoliners falt 2,2 prosent til 91,45 kroner, tross oppkjøpsrykter rundt bilskipsrederiet  og en driftsoppdatering som viste at november ble en sterk måned, med den nest høyeste nettoraten noen gang. Wallenius Wilhelmsen falt 4,1 prosent til 92,10 kroner, og Gram Car Carriers falt 2,7 prosent til 202,00 kroner.

  Tørrlastkjempen Golden Ocean Group endte ned 3,4 prosent til 93,16 kroner, og containerrederiet MPC Container Ships falt 3,7 prosent til 14,06 kroner.

  PGS meldte om en ny 3D-seismikkontrakt i Asia og Stillehavsområdet, der fartøyet «Ramform Sovereign» vil bli benyttet over en periode på cirka 50 dager, men falt 1,9 prosent til 7,97 kroner.

  Green Minerals falt 8,8 prosent til 5,80 kroner. Aksjen har svingt voldsomt de seneste dagene, blant annet etter nyheter om flertall for gruvedrift på den norske havbunnen og selskapets egne justeringer av mineralverdier . Onsdag falt aksjen 27,4 prosent, etter en oppgang på hele 122,3 prosent tirsdag.