<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-aksje stupte på ukens siste handelsdag

Oslo Børs steg på ukens siste handelsdag. Fredriksen-dominerte Northern Drilling falt kraftig.

  Publisert 8. des. 2023 kl. 16.29
  Oppdatert 8. des. 2023 klokken 16.33
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 508 ord
  OPPGANG: Oslo Børs endte ukens siste handelsdag i grønt.  Foto: Dreamstime.com

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte fredag i 1.288,96 poeng, opp 0,5 prosent.

  Dagens bevegelser

           

  REC Silicon  steg 1,8 prosent etter at salget av Yulin-eierandelen er i boks. Andelen ble i tråd med en tidligere takst solgt for 130 millioner dollar, tilsvarende 1,4 milliarder kroner.

  Aker Biomarine endte opp 5,7 prosent fredag etter melding om ordre til en verdi av 6 millioner dollar, tilsvarende 65 millioner kroner. Krillselskapet har Kjell Inge Røkkes Aker Capital som majoritetseier, som sitter med en andel på 77,1 prosent.

  Avance Gas steg 1,9 prosent etter nyheten om salg av to nybygg med kjempegevinst. Rederiet får 2,6 milliarder kroner for nybyggene, og en betydelig del av kontantprovenyet vurderes utbetalt til eierne.

  Solstad Offshore endte opp 15,7 prosent etter at Christen Sveaas og Kistefos torsdag kjøpte én million aksjer og løftet sin eierandel i rederiet til 16,18 prosent, samme dag som han gikk hardt ut mot Aker og restruktureringsplanen for selskapet – og samtidig krevde en ekstraordinær generalforsamling.

  Norwegian lettet 1,1 prosent etter å ha gått hardt ut mot Konkurransetilsynets vurdering av Widerøe-oppkjøpet.

  DNB falt 1,7 prosent etter at UBS nedgraderte sin anbefaling fra nøytral til salg, med kursmål på 200 kroner.

  Nordic Mining falt 9,2 prosent etter at Entreprenørservice har solgt alle sine 109,7 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende en eierandel på 5,1 prosent.

  Northern Drilling  hadde forrige fredag femdoblet seg siden Awilco Drilling uken før fikk medhold i den andre av to voldgiftssaker mot Keppel FELS-verftet. Riggselskapet har selv en pågående voldgiftssak mot Hanwha Ocean. Denne uken har aksjen falt kraftig, og fredag endte aksjen ned 27 prosent. Aksjen har med det falt 70 prosent fra sine høyeste nivåer i forrige uke. 

  Arribatec steg 15,5 prosent til 4,60 kroner etter at Carnegie har tatt opp dekning av aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål 8 kroner.

  BW Ideol  var i morgentimene opp 3,4 prosent til 12,20 kroner før aksjen ble pauset i påvente av en melding fra selskapet. Meldingen som kom kl. 11 opplyste at aksjonærgruppen BW Sirocco Holdings har passert 90 prosent og derfor iverksetter tvangsinnløsning av de øvrige aksjonærene. Oslo Børs suspenderte i etterkant handel i aksjen.

  Scana steg 4,5 prosent etter at PSW Power & Automation har signert kontrakt for et energilagringssystem i Nederland.

  NorAm Drilling , endte opp 5 prosent på torsdagens oppdatering som viser at ratene falt noe tilbake fra oktober til november. Utbyttet ble likevel opprettholdt.

  poLight steg 5,4 prosent etter å ha mottatt en ordre for stablede TLenses «fra et kommersielt selskap med planer om å levere en Mini2p-løsning verdt over 2,5 millioner kroner.»

  Oljeprisen

       

  Brent-oljen stod fredag ved børsslutt i 75,88 dollar pr. fat, opp 2,4 prosent for dagen. Til sammenligningen var prisen 74,90 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. Den amerikanske WTI-oljen var ved børsslutt opp 2,6 prosent til 71,15 dollar fatet.

  Dagens oppgang skyldes håp om at Saudi-Arabia og Russland får flere OPEC+-medlemmer med på produksjonskutt. Landene varslet på forrige ukes oljetoppmøte frivillige produksjonskutt inn i neste år. Samlet skal OPEC+ etter planen kutte 2,2 millioner fat pr. dag i første kvartal 2024.

  Equinor endte opp 0,5 prosent, mens Aker BP og Vår Energi steg henholdsvis 2 og 0,8 prosent.