<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet vil ikke selge Tesla

Teslas syvende største institusjonelle aksjonær, Oljefondet, har ingen planer om å selge aksjen etter bråk om tariffavtaler.

Publisert 15:31 9. des. 2023
Oppdatert 18:52 11. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
SJEF: Adm. direktør Nicolai Tangen i NBIM. Her fra Arendalsuka. FOTO: Eivind Yggeseth

Oljefondet sa lørdag at det ikke har planer om å selge posisjonen i Tesla, ifølge Reuters.

Oljefondet er Teslas syvende største institusjonelle aksjonær med en eierandel på 0,88 prosent verdt 6,8 milliarder dollar. 

Tesla har siden slutten av oktober møtt motstand i Norden fra fagforeninger og noen pensjonsfond på grunn av sin avvisning av et krav fra svenske mekanikere om tariffavtale som dekker lønn og andre forhold.

Teslas administrerende direktør og eier Elon Musk har flere ganger uttalt at han er helt imot fagforeninger som konsept.

– Vi forventer at selskapene vi investerer i respekterer grunnleggende menneskerettigheter, inkludert arbeidstakerrettigheter, sa en talsperson fra Oljefondet til Reuters, og fortsatte: 

– I 2022 støttet vi et aksjonærforslag hos Tesla som ba selskapet om å innføre en politikk for å respektere retten til organisering.

Forslaget fra 2022, som oljefondet sa ble støttet av 32 prosent av de som stemte, ba Tesla om å vedta en politikk for å respektere arbeidstakerrettigheter som frihet til forening og kollektive forhandlinger. Teslas styre anbefalte å stemme nei.

Danmark selger

PensionDanmark, et av Danmarks største pensjonsfond, sa på torsdag at det hadde solgt aksjer verdt 69 millioner dollar i Tesla, mens fondsforvalteren Paedagogernes Pension sa at det ville følge etter og selge sin andel på 35 millioner dollar. 

Danmarks AkademikerPension sa på fredag at de ville beholde sine aksjer verdt 18 millioner i Tesla, men la til at det holdt bilprodusenten på en observasjonsliste og forventet at partene finner en tilfredsstillende løsning på den pågående konflikten.

– Det ser ut til at Teslas ledelse ikke har innsett at skikkelige arbeidsforhold skaper mer verdi og færre risikoer i selskaper, sa adm. direktør Jens Munch Holst i AkademikerPensions til Reuters.

Sveriges statlige pensjonsfond AP1, som hadde en andel på 187 millioner dollar ved utgangen av juni, sa at å holde en dialog med Tesla var deres foretrukne handlingsforløp fremfor å selge sine aksjer.

Et annet svensk fond, AP4, som har en 114 millioner dollar andel i Tesla, sa at arbeidernes tvist ikke utgjorde et grunnlag for utestenging.