<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gir blaffen i heving – setter ikke opp rentene

Flere banker har allerede meldt at de ikke kommer til å følge etter Norges Bank, og dropper renteheving.

Publisert 12:43 14. des. 2023
Oppdatert 14:18 14. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
SETTER IKKE OPP RENTENE: Endre Jo Reite, direktør for personmarked i den internettbaserte banken BN Bank. Foto: Geir Mogen / BN Bank

Norges Bank sjokkerte mange da de torsdag besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 4,5 prosent totalt.

Og som vanlig når sentralbanken hever renten, går det bare noen dager før bankene følger etter. Nå varsler BN Bank at de derimot ikke kommer til å sette opp rentene.

– Vi har besluttet å ikke øke renten. Vi tror Norges Bank tar feil, sier Endre Jo Reite, leder for personmarked i BN Bank, til VG.

Mange har fått en langt strammere økonomi som følge av de nå 14 rentehevingene som har skjedd siden høsten 2021. Med den siste økningen nå vil de fleste med boliglån få en rente på rundt 6 prosent i 2024.

– Jeg tror Norges Bank allerede ved neste rentemøte 25. januar kan ha snudd i sitt syn når de ser den fulle effekten på husholdningene av de økningene som alt er kommet, sier Reite til avisen.

– Grovt feil

BN Bank har rundt 16.000 privatkunder. Nå opplyser også lokalbanken Askin & Spydeberg at de heller ikke vil heve rentene, ifølge VG. DNB og Nordea, Norges to største banker, sier de ikke vil uttale seg om hva de gjør med renten før de går ut med børsmelding.

Ved forrige renteheving, som var i september, opplyste Sparebank 1 Hallingdal Valdres at de også droppet hevingen. Det gjør de denne gangen også.

– Vi mener at en renteheving nå er feil. Inflasjonen er ikke drevet av høy etterspørsel, sier adm. direktør  Knut Oscar Fleten.

Han mener en høyere rente vil øke risikoen for en hard landing i norsk økonomi. Får flere utfordringer med den private økonomien, vil det gi ringvirkninger i næringslivet.

– Redusert markedsrente har senket innlånskostnaden for bankene, og vi registrerer nå med glede at også andre banker tenker likt som oss, sier Fleten.

Han innrømmer at banken har fått mange nye kunder etter at de valgte å ikke heve renten etter septembermøtet.

– Vi har hatt stor tilstrømning av nye kunder de siste månedene, og det er flott. Samtidig viser vi nå, ved å ikke følge Norges Bank, at valget med å la renta stå uendra i forrige runde var mer enn et PR-stunt.

Ett rentekutt i 2024

Beskjeden fra sentralbanksjefen torsdag var at dagens rentenivå trolig ville vare en god stund. Første rentekutt kommer trolig til høsten, men det vil da være det eneste kuttet i 2024, ifølge Norges Banks prognoser.

 – Går det som vi nå tror, vil det ikke være behov for flere rentehevinger, sa Ida Wolden Bache.

Dagens renteheving var helt riktig trekk, mener Olav Chen i Storebrand.

– Det var nok overraskende for mange, men ikke for meg. Det viser at Norges Bank ser alvoret av den svake kronen og det er det som blir adressert i dag, sier Chen.