<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grønt lys for Nordea

Nordea får kjøpe Danske Banks norske personkundevirksomhet.

  Publisert 15. des. 2023 kl. 07.52
  Oppdatert 15. des. 2023 klokken 10.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 432 ord
  FIKK JA: Nordea og Norge-sjef Snorre Storset får kjøpe Danske Banks personkundevirksomhet. Foto: NTB

  Konkurransetilsynet har i dag orientert Nordea om at tilsynet tillater oppkjøpet av Danske Banks personkundevirksomhet, går det frem av en pressemelding fredag morgen.

  – Konkurransetilsynet har nå vurdert oppkjøpet grundig, og kommet til at Nordeas oppkjøp av Danske Bank ikke i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse i bankmarkedet, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en kommentar.

  Beslutningen er tatt på grunnlag av detaljert informasjon Konkurransetilsynet har hentet inn fra de to bankene, kunder, samt konkurrenter i bankmarkedet.

  – Stort og viktig marked

  Tilsynet mottok melding om oppkjøpet 3. oktober, og varslet 7. november om behov for å se nærmere på det. Varselet var i tråd med konkurranseloven som sier at tilsynet 25 virkedager etter mottak av fusjonsmelding må gi beskjed hvorvidt saksbehandlingen avsluttes eller fortsetter.

  «Bankmarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere. (...) Velfungerende konkurranse er avgjørende for at norske bankkunder skal betale lavest mulig rente på sine boliglån, forklarte Søreide den gangen.

  Det var 19. juli at Nordea kunngjorde sine oppkjøpsplaner for personkundevirksomheten i Danske Bank – med tilhørende fondsporteføljer.

  Deler Danske Bank-syn

  Blant tilsynets bekymringer var spørsmålet om hvorvidt oppkjøpet i betydelig grad ville hindre effektiv konkurranse i boliglånsmarkedet. I tillegg mente Konkurransetilsynet at det kunne være grunn til å frykte at «bankene vil få større mulighet til å koordinere sin opptreden i boliglånsmarkedet som følge av oppkjøpet». Tilsynet vurderte også virkningene oppkjøpet kan ha på Private Banking-markedet.

  FORNØYD: Nordea-direktør Randi Marjamaa. Foto: Celina Ryssdal

  Med fredagens kunngjøring deler tilsynet Danske Banks oppfatning om at transaksjonen ikke gir opphav til konkurranseutfordringer. Da undersøkelsesvarselet kom 7. november skrev banken at «transaksjonen fortsatt forventes å være fullført innen utgangen av 2024.»

  – Strategisk bra oppkjøp

  Nordea er naturlig nok også fornøyde med det banken karakteriserer som tilsynets «grundige vurdering og klare konklusjon.» 

  – Oppkjøpet passer strategisk bra, og vi mener vi kan ivareta kundene på en god måte, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked og landssjef i Nordea Norge, i en pressemelding.

  Planen er at Danske Bank-kundene skal være «godt i havn» hos Nordea mot slutten av 2024. 

  – Grunnen til at vi ikke kan flytte kunder over med en gang, er at det er mange brikker som skal på plass og at vi ønsker å forsikre oss at dette blir en god opplevelse. I mellomtiden er det ingenting som endres for kundene, og de vil få mer informasjon underveis, fortsetter Marjamaa.