<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trøbbel i Rødehavet ga grønn Oslo Børs – Fredriksen-aksje skjøt opp

Shippingaksjer skjøt opp etter trøbbel i Rødehavet. 

  Publisert 18. des. 2023 kl. 16.31
  Oppdatert 18. des. 2023 klokken 16.40
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 572 ord
  OPP: John Fredriksens Frontline steg.  Foto: Thomas Bjørnflaten

           

  Oslo Børs endte i grønt mandag og hovedindeksen endte i 1.309,03, opp 0,97 prosent.

  Oljeprisen 

  Oljeprisen steg mandag kraftig hovedsakelig som følge av spenningene i Rødehavet. 

  Januar-kontrakten for Nordsjøoljen sto da børsen stengte opp 3,8 prosent til 79,46 dollar pr. fat. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 75,66 dollar ved børsstenging i Oslo fredag. Den amerikanske WTI-oljen steg 3,9 prosent til 74,23 dollar fatet.

  Equinor endte opp 2,7 prosent, mens Vår Energi steg 3,3 prosent.

  DNB-analytiker Martin Huseby Karlsen hever kursmålet på Odfjell Drilling fra 50 til 65 kroner. Aksjen endte opp 9,5 prosent til 40,50 kroner.

  Drama i Rødehavet fyrer opp shipping og Virke advarer om 2024-cocktail
  18.12.2023 – Vi tror første kvartal 2024 blir dødstungt, sier Virke-sjef Bernt Apeland som kommer til studio for å diskutere julehandel, vinnere og tapere i handelen og hva vi kan vente av 2024. Sammen med Trygve Hegnar diskuterer vi også dramatikken i Rødehavet som har sendt shippingaksjer kraftig opp, mens Hovedindeksen også suser opp på en oppgang i oljeprisen.

  – Attraktiv mulighet

  Flere av verdens største containerrederier har stanset trafikken i Rødehavet som følge av angrep mot flere skip de siste dagene, noe Houthi-opprørerne i Jemen har tatt ansvar for.

  Fredag varslet Maersk og Hapag-Lloyd at de suspenderer reiser i Rødehavet og lørdag meldte MSC og CMA CGM det samme. Det er fire av de fem største containerrederiene, som til sammen frakter rundt 50 prosent av de globale volumene. Også Euronav har sagt at de ønsker en opsjon i alle befraktningsavtaler for å kunne unngå Rødehavet, ifølge Bloomberg.

  «Når store shippingselskaper velger å unngå Suezkanalen, kan det føre til forsinkelser og høyere kostnader for å frakte varer. Dette kan gjøre alt fra olje til dagligvarer dyrere», skriver Roger Berntsen i Nordnet.

  For tankmarkedet har det nylige fallet i oljeprisene og produksjonskuttene til OPEC+ tynget aksjekursene, noe som ifølge Clarksons har resultert i en relativt lav verdsettelse. For tiden handler tankaksjer til 0,95 ganger netto eiendelsverdier (NAV) og produkttank til 0,87 ganger NAV.

  «Det antyder at dagens aksjekurser ikke reflekterer noe oppsidepotensial fra forstyrrelser i Suezkanalen. Hvis forstyrrelsene varer lenger enn forventet, tilbyr tankmarkedet et betydelig oppsidepotensial, som gjør det til et mer attraktivt alternativ for investorer som fokuserer på dette problemet», skriver Clarksons ifølge TDN Direkt.

  Tankgiganten til John Fredriksen, Frontline, skjøt opp 7 prosent, mens greske Okeanis Eco Tankers endte opp 7,2 prosent. Golden Ocean Group endte opp 3,2 prosent, mens Hafnia var opp 5,3 prosent.

  Fredly-favoritt Höegh Autoliners endte opp 5,9 prosent. Erling Braut Haaland og hans far Alfie kjøpte raskt tilbake Höegh Autoliners-aksjer på lavere kurser etter at de klarte å selge på topp noen dager før.

  Bevegelser

  Europris har fått medhold i voldgiftsprosedyren for selskapets opsjon for kjøp av den resterende eierandelen på 80 prosent av Runsvengruppen/ÖoB. Da meldingen kom skjøt aksjen rett opp 5,7 prosent.

  Solstad-striden tilspisset seg i forrige uke da Røkkes Aker Capital kjøpte aksjer i Solstad Offshore for nærmere 400 millioner kroner. Aker Capital har etter kjøpet en eierandel på 32,9 prosent i selskapet, og sitter på aksjer for rundt 27 millioner. Solstad Offshore-aksjen steg 0,9 prosent.

  Christen Sveaas-dominerte Kistefos har innløst 7,8 millioner terminfinansierte aksjer, mens Kistefos Investments AS har innløst og tatt levering av 2,8 millionerr terminfinansierte aksjer i Solstad Offshore.

  Totalt eier Kistefos og Kistefos Investment AS 14,9 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende en andel på 18,1 prosent av aksjene.

  Aker BP ser produksjon i 2023 i den lave enden av guidingen på 455.000-465.000 fat oljeekvivalenter pr. dag etter ikke-planlagt nedetid på Alvheim-feltet i fjerde kvartal, skriver TDN Direkt. Aksjen endte likevel opp 1,5 prosent.

  Aker Carbon Capture har blitt tildelt en mulighetsstudie av det sveitsiske selskapet Limeco. Studiet knytter seg til et nytt avfalls-til-energi anlegg i Dietikon, utenfor Zürich. Aksjen falt 2,9 prosent.

  Jørgen Søvik Opheim fra Pareto tok mandag opp dekning av ABL Group med et kursmål på 17 kroner og en kjøpsanbefaling. Alle de fire analytikerne som dekker aksjen anbefaler kjøp. Aksjen endte ned 3,5 prosent til 12,55 kroner.