<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveits-flyktning (80) adopterer gartner (51)

Hermès-arving Nicholas Puech har havnet i klinsj med familien. Det nyter nå en marokkansk gartner særs godt av.

  Publisert 19. des. 2023 kl. 10.06
  Oppdatert 19. des. 2023 klokken 11.47
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 412 ord
  KRIG OM ARV: Nicholas Pueech, Hermès-arving. Foto: Tribune de Genêve

  Milliardær Nicolas Puech (80), leder for håndveskeavdelingen i det franske luksusmerket Hermès, ønsker nå adoptere sin 51 år gamle gartner. Det gjør at han kan etterlate ham halvparten av formuen sin på 9 milliarder pund – 120 milliarder kroner – ifølge Forbes

  Puechs gartner og vaktmester kan følgelig arve hele 60 milliarder kroner dersom alt går som det skal, ifølge den sveitsiske publikasjonen Tribune de Genève.

  Puech er femte generasjons etterkommer av Thierry Hermès som grunnla det ikoniske merket i 1837. Hans formue er estimert til å være på rundt 120 milliarder kroner, og brorparten av dette kommer fra at han eier mellom fem og seks prosent av moteselskapet, ifølge rapporter. Hermès er verdsatt til over 183 milliarder pund.

  Puech har ikke har barn, er ikke gift og skal ifølge det sveitsiske tidsskriftet omtale gartneren og hans familie som sine egne barn. De er av marokkansk herkomst og kommer fra en beskjeden familie, men kan nå altså risikere å bli styggrike.

  PROBLEMER: Det er flere utfordringer som kan stikke kjepper i hjulene for Puech. Foto: Tribune de Genêve

  Familieproblemer

  Avgjørelsen om å adoptere gartneren kommer som et resultat av en familiefeide som har vart en årrekke og som kulminerte i at Puech trakk seg fra styret. 

  Luksuskjempen LVMH, eid av Bernard Arnault – verdens nest rikeste mann – skal ha skaffet seg en stor eierandel i Hermès etter at Puech trakk seg. 

  Hvis adopsjonen godtas av domstolene, vil gartneren arve betydelige eiendeler fra sin tidligere arbeidsgiver – inkludert eiendommer i sitt hjemland Marokko, samt Puechs tilfluktssted i Montreux, Sveits. Disse er estimert å ha en verdi på rundt 5 millioner pund.

  Men adopsjonen vil sannsynligvis møte betydelige juridiske utfordringer på flere fronter.

  – Milliard-arv uten skatt er urettferdig

  Kan bli vanskelig

  For det første lovet Puech i 2011 å gi sin formue til Isocrates Foundation – en veldedighetsorganisasjon han grunnla som gir tilskudd for å «støtte den grunnleggende rollen sivile samfunnsorganisasjoner spiller i å sikre og stimulere offentlig debatt».

  Ifølge nettsiden deres «finansierer og støtter stiftelsen journalistikk i allmennhetens interesse og medieorganisasjoner som er forpliktet til å styrke feltet for undersøkende journalistikk».

  Adopsjon av voksne er heller ikke vanlig kutyme i Sveits. Puech bor i alpelandet av skattemessige årsaker – på lik linje med mange formuende nordmenn.

  Prosessen krever vanligvis at den adopterende parten har hatt et forhold til adoptivbarnet i det minste deler av barndomsårene deres. En annen regel krever at en voksen adoptert må ha tilbrakt minst ett år sammen med sin adoptivforelder som mindreårig.