<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får gebyr for udekket shortsalg

Fire investorer får gebyr for udekket shortsalg i Nordic Mining på opptil 850.000 kroner.

Publisert 21. des. 2023 kl. 09.06
Oppdatert 21. des. 2023 klokken 11.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
DELER UT BØTER: Seksjonssjef Thomas Borchgrevink i Finanstilsynet deler ut bøter til fire investorer. Foto: Iván Kverme

Finanstilsynet har ilagt fire investorer bøter på mellom 50.000 og 850.000 kroner for brudd på reglene om udekket shortsalg i den rettede Nordic Mining-emisjonen i starten av mars, opplyser det torsdag morgen.

Totalt ble fire investorene forelagt bøter på totalt 2,3 millioner kroner fra Finanstilsynet.

«Finanstilsynet har konkludert med at investorene ikke var eier av de nye aksjene på salgstidspunktet. Heller ikke var de dekket på annen måte som sikret rettidig levering salgene. Salgene utgjorde således udekket shortsalg», heter det i pressemeldingen.

Dette er gebyrene

Selskap Antatt gevinst Gebyr
Orca Capital GmbH 159.142 800.000
Odfjell Land 82.525 600.000
Ikke navngitt 209.188 850.000
Ikke navngitt 17.258 50.000

Dobbel blemme 

Orca Capital fikk også bot fra Finanstilsynet etter udekket shorting i forbindelse med Flyr-emisjonen i mai. Selskapet fikk et gebyr på 500.000 kroner etter en estimert gevinst på 15.173 kroner. 

Orca forklarte den gang at det udekkede shortsalget skjedde på bakgrunn av en intern misforståelse.

Den tyske investeringsbankens forklaring til Finanstilsynet i forbindelse med Nordic Mining-saken var at en trader solgte i overkant av 1,7 millioner aksjer fra klokken 09.00 til 09.27 før personen innså at de nye aksjene ennå ikke var omsettelige. Traderen solgte så de gjenværende aksjene etter kapitalforhøyelsen og prospektet ble kunngjort. 

Videre skriver selskapet at de avholdt et internt møte etter boten i forbindelse med Flyr-emisjonen, men at traderen som solgte Nordic Mining-aksjene ikke var tilstede grunnet ferie. 

Vill handel

I løpet av morgenen på fredag 3. mars, før emisjonsaksjene ble levert på konto til investorene som tegnet seg, var det ellevill handel i i Nordic Mining-aksjen der det ble omsatt det ble 104 millioner aksjer. Selskapet hadde på det tidspunktet kun 232 millioner aksjer.

Nordic Mining-aksjen stupte samme dag 68 prosent til 77 øre da emisjonskursen på bare 60 øre ble kjent. Dagen før sluttet aksjen på 2,44 kroner på børsen.

Selv om det var ventet at over 2 milliarder emisjonsaksjer skulle komme på konto ved neste handelsdag - altså mandag, er det ulovlig å handle disse aksjene før kapitalforhøyelsen er bekreftet registrert. Dette kalles udekket shortsalg, også kalt nakenshorting.

I løpet av de to første morgentimene på mandag ble det omsatt 95 millioner aksjer i selskapet. Mandag morgen fortsatte kursfallet i takt med at det ble pøst ut aksjer. Aksjen var kort tid etter børsåpning ned til 64 øre.

Bekreftelsen om at kapitalforhøyelsen var registrert i Brønnøysund kom ikke før mandag klokken 10.57.

Fredag og mandag var det følgelig handlet 200 millioner Nordic Mining-aksjer, et selskap som normalt kun har en dagsomsetning på noen hundre tusen aksjer, eller opptil 3-4-5 millioner aksjer på det meste.