<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flatt på Oslo Børs – 8 aksjer steg tosifret

Åtte aksjer steg tosifret og Thor Medical ble dagens vinner med en oppgang på 50 prosent.

  Publisert 22. des. 2023 kl. 16.28
  Oppdatert 22. des. 2023 klokken 16.39
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 719 ord
  ZAPTEC: Etter to dager med eksplosiv kursutvikling roet aksjen seg fredag, men endte opp 3,7 prosent. Foto: Studio Hjelm

  Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,2 prosent til 1.295,97 fredag ettermiddag. Så langt i 2023 er oppgangen på 9,0 prosent.

  Thor Medical, Quantafuel, Astrocast, Norcod, Univid, Alternus Energy, Dolphin Drilling og Recreate steg tosifret.

  Oljeprisen steg

  Oljeprisen steg og Brent passerte 80 dollar igjen fredag, støttet av spenningen i Rødehavet der Houthi-militsen i Jemen har utført en rekke rakettangrep mot flere skip i støtte til palestinerne i Gaza.

  Brent-oljen var opp 1,0 prosent (75 cent) til 80,0 dollar da Oslo Børs stengte fredag, og opp fra 78,93 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen var opp 1,0 prosent til 74,63 dollar pr. fat.

  På den negative siden for oljeprisen satte Angolas avgjørelse om å trekke seg ut av OPEC spørsmålstegn ved samholdet i kartellet.

  Equinor steg 0,25 prosent, mens Aker BP endte ned 0,2 prosent. Vår Energi falt 0,1 prosent.

  Vinnere og tapere

  Norsk Hydro korrigerte opp 4,0 prosent etter å ha blitt straffet for torsdagens nedskrivninger med et fall på 2,5 prosent. Fredag etter lunsj meldte selskapet at det sammen med Lyse skal investere 7–8 milliarder kroner i vannkraft.

  Zaptec steg 3,7 prosent, og fulgte med det opp torsdagens oppgang på 12,6 prosent, utløst av en ABG Sundal Collier-analyse som anbefalte kjøp med kursmål 50 kroner . Elbilladerselskapet meldte også at det har sikret 230 millioner kroner i ytterligere likviditetsreserve.

  Thor Medical smalt opp etter melding om at selskapet nå går videre med etableringen av et pilotanlegg for produksjon av thorium-baserte alfaemittere på Herøya Industripark, opplyste  selskapet i en børsmelding. Aksjen var på det meste opp 94 prosent, men roet seg ned og endte dagen med en oppgang på 50 prosent.

  Quantafuel toppet lenge vinnerlisten, men falt ned til andre plass. Viridor børsmeldte fredag at selskapet vil konvertere lån på rundt 560 millioner kroner gjennom utstedelse av omkring 137 millioner nye Quantafuel-aksjer basert på 4,09 kroner i konverteringskurs. Aksjen endte dagen med en oppgang på 30,5 prosent.

  StrongPoint steg 5,6 prosent etter å ha inngått avtale med Felleskjøpet Rogaland Agder om elektroniske etiketter i alle sine 21 BondeKompaniet-butikker.

  Norsk Titanium fortsatte korreksjonen etter den kraftige oppgangen trigget av tirsdagens melding om at selskapet er kvalifisert for en innledende produksjon for Airbus med sin Rapid Plasma Deposition-teknologi. Aksjen falt 2,7 prosent.

  Shippingaksjer i skuddet

  Shippingindeksen på Oslo Børs steg 1,7 prosent fredag, og tankaksjer utmerket seg. Aframax og LR-ratene steg henholdsvis 18 prosent og 12 prosent torsdag, mens VLCC-ratene for reiser mellom Midtøsten til Kina var ned 3 prosent, ifølge TDN Direkt.

  «Den nåværende markedsstyrken vi ser i praktisk talt alle tanksegmenter, unntatt for VLCCer, styrker åpenbart tilliten inn i 2024. Fra en situasjon hvor estimater for første halvår 2024 så litt høye ut, kan vi nå begynne å se oppside», skrev Pareto Securities i en oppdatering.

  «Mens Frontline og International Seaways vil være de primære vinnerne innen råoljetanksektoren, og dermed kan Frontlines første halvår 2024 "reddes", er det Torm, Hafnia og Scorpio Tankers som vil skille seg ut», meldte meglerhuset også ifølge TDN Direkt.

  Meglerhuset estimerer at Hafnia kan rapportere et justert resultat pr aksje på 0,5 – 0,6 dollar pr aksje i første kvartal, mot nåværende konsensus på 0,31 dollar og meglerhusets tidligere estimat på 0,4 dollar.

  Frontline steg 2,9 prosent, mens Hafnia endte opp 3,1 prosent.

  Flere tapere og vinnere

  SalMar falt 3,2 prosent etter torsdagens melding om nedjustert slaktevolum knyttet til utfordringer med perlesnormaneter på selskapets anlegg. Analytiker Philip M. Scrase mener det er grunn til bekymring for sektoren, og kuttet estimatene tidligere denne uken.

  – Både i Mowi, SalMar og Lerøy Seafood tror vi at forventningene til fjerde kvartal vil komme ned, sa Carnegie-analytikeren til Finansavisen onsdag.

  Mowi flt 0,6 prosent, mens Lerøy Seafood endte ned marginale 0,05 prosent.

  DNB har igangsatt et nytt tilbakekjøpsprogram for egne aksjer, og steg 0,6 prosent.

  Norwegian steg 0,5 prosent etter at Konkurransetilsynet gjorde helomvending og godkjente Widerøe-kjøpet.

  SAS  spratt opp 11-12 prosent i tidlig handel, etter å ha meldt om økte inntekter i november, men aksjen – som skal i null – roet seg og endte opp 1,5 prosent.

  Cadeler steg 2,0 prosent etter at både DNB Markets og Arctic Securities har gjenopptatt dekning, begge med kjøpsanbefaling. Kursmålene er på henholdsvis 70 og 61 kroner.

  Videre anser ABG Sundal Collier det ifølge TDN Direkt som et positivt datapunkt for både Cadeler og Bonheur at Vattenfall har signert en avtale med RWE om salg av Norfolk Offshore Wind Zone for 963 millioner britiske pund.